Poznate resnico o polnozrnatih živilih?

Aktualno > Zanimivosti | piše: Andrej Rantaša | 17.5.2014
Uživanje polnovrednih živil je boljše kot uživanje predelanih živil iz bele moke. Toda, presenečeni boste nad dejstvom, da ni velike razlike. Preberite zakaj!
Poznate resnico o polnovrednih žitaricah? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Poznate resnico o polnovrednih žitaricah? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Predelana zrna, kot večina žitaric, testenin in kruha za nas niso dobri saj ne vsebujejo skoraj nobenih hranilnih snovi, vsebujejo absolutno premalo vlaknin in so skoraj vedno visoko na glikemični lestvici, kar pomeni, da zelo hitro dvignejo krvni sladkor. To neizogibno vodi do zaporedja dogodkov, ki so posledica nihanja energije, želje po sladkem in spremembe v razpoloženju, kot tudi vsesplošno slabega počutja (tesnoba, depresija, jeza).

Že dalj časa poslušamo kako je potrebno uživati polnozrnate žitarice, saj naj bi se z njihovo pomočjo izognili težavam, ki jih povzročajo predelane žitarice. A v resnici temu ni tako.

Sadje, zelenjava in oreščki se lahko uživajo brez da bi jih najprej predelali. Pri žitaricah ni tako. Tudi najbolj naravna, cela žita, je potrebno predelati, da so pripravljena za uporabo. To "naravno" stanje pa se precej razlikuje od stanja v katerem so npr. jagode ali korenje.

Kadar polnozrnate žitarice zmeljemo v moko, po definiciji niso več polnozrnate. Moka lahko nastane iz polnozrnatega živila, vendar ko je enkrat moka, je živilo že predelano. Če pogledamo embalažo polnozrnate moke in navadne moke vidimo, da je polnozrnata moka le malenkost boljša kakor navadna. Veliko ljudi kupuje polnozrnata živila v prepričanju, da so odličen vir vlaknin.

Zanimivost: Večina industrijskega belega kruha vsebuje 1-2 g vlaknin, le malenkost več pa vsebuje kruh iz polnozrnate temne moke. Za primerjavo, skodelica fižola vsebuje od 11-17g vlaknin, polovica avokada pa kar 8,5g.

Ker cela zrna vsebujejo več prehranskih vlaknin naj bi imela le ta veliko manjši vpliv na dvig krvnega sladkorja. Vendar temu ni vedno tako. Že bežen pogled v tabelo živil z glikemičnimi obremenitvami, nam pokaže majhno razliko med navadnimi in polnozrnatimi špageti, ter med belim in polnozrnatim rižem. To vsekakor ne pomeni, da polnozrnat riž ne vsebuje koristnih snovi, vendar v kolikor je vaš cilj ohraniti nizek nivo krvnega sladkorja polnozrnata živila niso prva, najboljša izbira.

Uživajte žitarice če jih imate radi in jih vaše telo dobro prenaša, v nasprotnem primeru se jim raje odpovejte in nadomestite z drugimi hranilnimi snovmi.

 
Še več o tem boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Zeleni čaj in hujšanje: kaj res deluje in kaj so miti?

Zeleni čaj že dolgo velja za napitek, ki bi lahko pomag...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Imate radi krompir? Potem morate to nujno vedeti ...

Če tudi vi skoraj vsak dan jeste krompir, potem morate ...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.