Poznate resnico o polnozrnatih živilih?

Aktualno > Zanimivosti | piše: Andrej Rantaša | 17.5.2014
Uživanje polnovrednih živil je boljše kot uživanje predelanih živil iz bele moke. Toda, presenečeni boste nad dejstvom, da ni velike razlike. Preberite zakaj!
Poznate resnico o polnovrednih žitaricah? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Poznate resnico o polnovrednih žitaricah? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Predelana zrna, kot večina žitaric, testenin in kruha za nas niso dobri saj ne vsebujejo skoraj nobenih hranilnih snovi, vsebujejo absolutno premalo vlaknin in so skoraj vedno visoko na glikemični lestvici, kar pomeni, da zelo hitro dvignejo krvni sladkor. To neizogibno vodi do zaporedja dogodkov, ki so posledica nihanja energije, želje po sladkem in spremembe v razpoloženju, kot tudi vsesplošno slabega počutja (tesnoba, depresija, jeza).

Že dalj časa poslušamo kako je potrebno uživati polnozrnate žitarice, saj naj bi se z njihovo pomočjo izognili težavam, ki jih povzročajo predelane žitarice. A v resnici temu ni tako.

Sadje, zelenjava in oreščki se lahko uživajo brez da bi jih najprej predelali. Pri žitaricah ni tako. Tudi najbolj naravna, cela žita, je potrebno predelati, da so pripravljena za uporabo. To "naravno" stanje pa se precej razlikuje od stanja v katerem so npr. jagode ali korenje.

Kadar polnozrnate žitarice zmeljemo v moko, po definiciji niso več polnozrnate. Moka lahko nastane iz polnozrnatega živila, vendar ko je enkrat moka, je živilo že predelano. Če pogledamo embalažo polnozrnate moke in navadne moke vidimo, da je polnozrnata moka le malenkost boljša kakor navadna. Veliko ljudi kupuje polnozrnata živila v prepričanju, da so odličen vir vlaknin.

Zanimivost: Večina industrijskega belega kruha vsebuje 1-2 g vlaknin, le malenkost več pa vsebuje kruh iz polnozrnate temne moke. Za primerjavo, skodelica fižola vsebuje od 11-17g vlaknin, polovica avokada pa kar 8,5g.

Ker cela zrna vsebujejo več prehranskih vlaknin naj bi imela le ta veliko manjši vpliv na dvig krvnega sladkorja. Vendar temu ni vedno tako. Že bežen pogled v tabelo živil z glikemičnimi obremenitvami, nam pokaže majhno razliko med navadnimi in polnozrnatimi špageti, ter med belim in polnozrnatim rižem. To vsekakor ne pomeni, da polnozrnat riž ne vsebuje koristnih snovi, vendar v kolikor je vaš cilj ohraniti nizek nivo krvnega sladkorja polnozrnata živila niso prva, najboljša izbira.

Uživajte žitarice če jih imate radi in jih vaše telo dobro prenaša, v nasprotnem primeru se jim raje odpovejte in nadomestite z drugimi hranilnimi snovmi.

 
Še več o tem boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Okusni evrokrem - naredite ga sami!

Popolnoma enostavno lahko sami naredite zelo okusen dom...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...

Slastna solata za hujšanje, ki vas zares nasiti – brez praznih kalorij

Ko slišimo besedo solata, pogosto pomislimo na skledo z...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.