Proizvajalci hrane poskušajo narediti živila iz čim bolj poceni sestavin, pri tem pa marsikdaj ne gledajo na to, ali je živilo zdravo ali ne. Nekatera so tako prav strupena za naše zdravje in lahko povzročajo hude bolezni.
Nekoč kvalitetna živila so danes postala vse bolj škodljiva. Mednje sodijo tudi:
Paštete. V njih je večinoma odpadno meso, trans maščobe, koža, škrob, sol, ojačevalci okusa, barvila, konzervansi. Tudi vegetarijanske paštete niso nič bolj zdrave, vsebujejo gensko spremenjeno sojo, maščobe, soli.
Margarina. Če jo proizvajalec dela s pomočjo trans masti, je zelo škodljiva. Povzroča povečanje nevarnega holesterola in zmanjšuje raven zdravega. Če jeste margarino, s tem tvegate bolezni srca in ožilja.
Majoneza. Okrog 75 odstotkov majoneze je sestavljene iz sončničnega olja. Sto gramov majoneze vsebuje več kalorij kot sto gramov slanine.
Topljeni sir in sir sendvič. Tudi topljeni sirček in sir sendvič ni več to, kar je nekoč bil. V njih je polno dodane soli, maščob in mnogo kalorij.
Nadomestki čokolade Večina čokolade ne vsebuje več zdravega kakava ali pa ga vsebuje zelo malo. Vsebuje pa veliko sladkorja, masti, ojačevalcev okusa in barvil.
Gazirana pijača. Ta vsebuje kofein, taurin in zelo veliko sladkorja ali umetnih sladil. Redno pitje teh pijač povzroča povišan krvni tlak, prehitro bitje srca, celo okvare srca in infarkt.
Povzeto po haber.ba.