Pozor, vsak dan jih jemo, pa tako strupena so lahko!

Mnogo je živil, ki jih uporabljamo vsak dan, pa se niti ne zavedamo, da če niso pripravljena pravilno, so lahko zelo škodljiva. V prispevku najdete nekaj takšnih!
Suhi fižol je potrebno dobro skuhati. (foto: pexels.com)
Suhi fižol je potrebno dobro skuhati. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Fižol
Surovi fižol vsebuje toksin lektin, ki pa ga je potrebno odstraniti. To storimo s pomočjo kuhanja. Ampak, fižol moramo kuhati pravilno, da se te strupene snovi zares znebimo. Največ lektina vsebuje suhi in rdeči fižol. Da bo lažje prebavljiv in zdrav, ga moramo pred kuhanjem namočiti v mrzli vodi. Fižol naj se namaka čez noč. Vodo večkrat odlijemo in nalijemo novo. Nato pa suhi fižol kuhamo v večji količini vode. Dobro je zraven dodati še list lovora ali manjšo vejico rožmarina. Tako bo fižol okusen in zdrav. Kuhamo, dokler ne postane mehak.

Plesen na hrani
Včasih se zgodi, da živilo napade plesen. Mnogi to plesen le odrežejo in živilo nato še vedno uživajo. Ampak, tega nikar ne počnite več! Plesen se razširi po vsem živilu in s tem, ko odrežete vidni del, je še vedno prisotna. Plesen pa je zelo škodljiva za zdravje, zato vam naj ne bo žal zavreči takšnega živila. Seveda pa to ne velja za plesnive sire, katerim je plesen, ki je užitna, dodana že ob zorenju.

Krompir
Krompir je povsem užitna in zdrava zelenjava, toda le dokler ne kali. Če shranjujete krompir in ta začne kaliti, ga ne uporabljajte več. Ti kalčki so namreč strupeni in v krompir sproščajo snov, imenovano glikoalkaloid, ta pa je za naše zdravje zelo nevaren, povzroči lahko tudi hudo zastrupitev. Ko krompir kali, ni več užiten.

Kozice
Kozice so manjši rakci, dolgi okrog 5 cm, svetlo rjave barve in brez klešč. Pogosto jih imenujejo tudi gamberi. So zelo zdrave, a le, če niso gojene. Dejstvo je, da večina kozic vzgojijo, ta vzgoja pa ni nič kaj zdravju prijazna. Pri vzgoji uporabljajo antibiotike in pesticide. Zato vam lahko večja količina kozic škoduje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.