Pričakali so ledeno trgatev

Aktualno > Dogodki | piše: P&F Jeruzalem | 13.1.2017
V vinski kleti P&F Jeruzalem so se po dolgih šestih letih ponovno veselili ledene trgatve.
Po šestih letih spet ledena trgatev. (foto: C. Ambrož)
Po šestih letih spet ledena trgatev. (foto: C. Ambrož)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V vinograd z imenom Topol v Rinčetovi grabi so se odpravili v nedeljo 8. januarja zgodaj zjutraj in se kljub ledenim - 12° C z veseljem lotili zadnje trgatve letnika 2016. Po besedah Mitje Herga, direktorja in glavnega enologa kleti, pričakujejo iz sorte chardonnay 380 L izjemnega ledenega vina, ki je med poznavalci in ljubitelji sladke kapljice nadvse cenjen.

Zakaj je od zadnje ledene trgatve minilo kar dolgih šest let? Razlog se skriva v prav posebnih pogojih, ki jih ta zahteva. Grozdje mora namreč izpolnjevati zdravstvene in zrelostne pogoje, ki so tudi zakonsko opredeljeni. Temperatura zraka mora biti dovolj nizka, da grozdne jagode v celoti zamrznejo, kar v praksi pomeni dolgotrajen mraz s temperaturami, ki gredo tudi pod – 10 stopinj Celzija. Sladkorna stopnja pa mora biti vsaj 128 Oe stopinj. Nižja je temperatura tem bolje, saj vpliva na zgoščevanje sladkornega soka. Tudi samo stiskanje grozdja poteka kontrolirano pri temperaturi pod lediščem. In prav zaradi zahtevanih pogojev, ki jih narava ne omogoča vsako leto ter posledično tveganja vinogradnikov, je ledeno vino dragocena redkost.

Ledeno vino chardonnay letnika 2016 bodo po besedah Mitje Herga prvič ponudili koncem leta 2018, pod novo blagovno znamko, ki je v tem trenutku še ne želijo razkriti. Vino bo zagotovo prava poslastica za vse čute, z vabljivo zlato rumeno barvo, razkošnimi notami suhega sadja in dolgim žlahtnim pookusom.

P&F Jeruzalem je Vinar leta 2016, največji slovenski vinogradnik in eden vodilnih domačih izvoznikov vina. Za vinsko klet od leta 2009 skrbi družina Puklavec, ponaša pa se z več kot 80-letno vinarsko tradicijo. Grozdje pridelujemo na naravi prijazen način in še vedno ohranjamo tradicijo ročnega obiranja grozdja. Uporabljamo najsodobnejšo tehnologijo, kar nam omogoča postavljanje trendov na področju pridelave belih vin.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Pozor! Kako goljufi pridejo do vaše kreditne kartice? Obstaja 5 načinov

Najpogostejši cilj spletnih goljufov je vaša kreditna k...

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Spoznajte babico, ki je snema oglase in obvlada pametne telefone

Upokojitev pogosto pomeni začetek novega poglavja v živ...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Segrejte lovor in oljčno olje - tako zdravilno je!

Lovor je dobro poznan kot zdravilna in zelo aromatična ...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Tibetanski recept mladosti

Preprosto ga lahko naredite sami in si zagotovite zdrav...

Kaj se zgodi, če pomešamo ingver in med?

Ingver je začimba, ki jo na Kitajskem in v Indiji upora...

Izšla je septembrska številka revije Vzajemnost 2025

Odločitev za odvzem opravilne oziroma poslovne sposobno...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.