Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan kot navadni timijan ali materina dušica, je cenjeno zelišče zaradi svojih številnih blagodejnih vplivov na telo. Timijan je zelo uporaben v kulinaričnem in zdravilnem smislu, saj je bogat z eteričnimi olji, flavonoidi in drugimi biološko aktivnimi spojinami.
Timjanov sirup je zelo zdravilen. (Foto: Karmen Valant)
Timjanov sirup je zelo zdravilen. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Timijanov sirup pripravljen z medom

Namesto sladkorja, lahko za pripravo timijanovega sirupa uporabimo tudi med. 

1/2 kg medu
1 manjša skodelica svežega timijana
180 ml vrele vode

Za pripravo timijanovega sirupa z medom, potrebujemo sveže ali posušeno zelišče, kakovosten med in vrelo vodo. Pri tem receptu bomo naredili poparek, ki je najboljši način izkoristka učinkovin, ki se nahajajo v cvetovih in mladih listkih timijana. 

Skodelico sveže nabranega timijana prelijemo z 180 ml vrele vode, pokrijemo in počakamo 10 minut. Zelišča nato precedimo, poparek ohladimo ( dobili bomo približno 650 ml poparka) in ga zmešamo s pol kilograma kakovostnega medu. 

Za pripravo timijanovega sirupa z medom, lahko uporabimo tudi posušen timijan, v tem primeru količino zelišča prepolovimo. 

Timijanov sirup z medom prelijemo v čiste kozarce, ki jih hranimo v hladnem in temnem prostoru. 

Timijanov sirup uživamo pri težavah s pljuči in trdovratnem kašlju. Priporočen odmerek za odrasle je 5 ml ali ena žlička sirupa trikrat na dan. 

PREBERITE TUDI: Recept za najboljšo pastirsko pito

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Timijan Timijanov sirup Recept
Morda te zanima tudi:

Intervju (o razstrupljanju telesa): “Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti"

"Slabo počutje na “detoxu” največkrat ni posledica tega...

Če boste jedli to hrano, bodo vaši možgani, srce in ožilje za vedno zdravi

Študije kažejo, da je to tista hrana, ki podpira zdravj...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kako se lotiti rehabilitacije po menjavi kolka?

Menjava kolka (endoproteza kolka) spada pod zahtevne op...

Demenca je v porastu. Kako ukrepati, da ne doleti tudi vas (svetuje trenerka spomina)?

Glede na porast demence je izrazito pomembna preventiva...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...

Zeljna juha za čiščenje telesa – kako jo skuhamo?

Zeljna juha za čiščenje telesa! Poznamo več vrst zelja,...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.