Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju in sedaj je pravi čas, da se spomnimo na stare, zdrave in okusne recepte naših babic. Mednje zagotovo sodi tudi jabolčna čežana.
 	Iz jabolk lahko skuhate okusno jabolčno čežano. (foto: Freepik.com)
Iz jabolk lahko skuhate okusno jabolčno čežano. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Se še spominjate sladkega okusa jabolčne čežane? Jo vaši vnuki poznajo? Če ne, potem je sedaj pravi čas, da jim pripravite ta okusni obrok, ga pojeste skupaj z njimi ter se pogovorite, kako je bilo nekoč, ko ste bili majhni vi in ste se jabolčne čežane zelo razveselili. Otroci radi poslušajo zgodbe svojih starih staršev. In ob prijetni zgodbi bo šla čežana še bolj v slast.

Pa poglejmo še recept zanjo, čeprav smo prepričani, da ga dobro poznate.

Jabolčna čežana po receptu naših babic
Potrebovali bomo približno kilogram jabolk. Te očistimo in olupimo, narežemo na koščke. Nato jih damo v posodo, dolijemo do polovice jabolk vode. Nato kuhamo tako dolgo, da jabolka postanejo lepo mehka. To traja le nekaj minut po vrenju. Jabolka z vodo vred dobro spasiramo s paličnim mešalnikom.

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

V manjšo kozico damo nekaj masla. Segrejemo in ko se maslo stopi, dodamo nekaj žlic sladkorja ter mešamo, da se lepo stopi. Dodamo lahko še malce vode, nato pa vročo mešanico prelijemo čez jabolka. Dodamo še nekaj ščepcev cimeta ter premešamo. Po želji lahko dodamo še sladkor in limonino lupinico.

Poleg tople čežane se odlično poda pire krompir, tudi pražen krompir in kak košček govejega mesa.

Lahko pa čežano ohladimo in jo pripravimo kot sladico. Hladno čežano nadevamo v kozarce, dodamo še stepeno smetano, posujemo z ribano čokolado ali pa dodamo čokoladni preliv, ščepec cimeta in okusna sladica je pripravljena.

PREBERITE TUDI: Recept: Kremna špargljeva juha

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Očistite svoje črevesje z živili, ki jih imate doma

Prebavni sistem igra ključno vlogo pri vašem zdravju in...

Sadje, ki nežno očisti črevesje – in okrepi prebavo

V zrelih letih se pogosto zgodi, da prebava ni več tako...

Zdravje na mizi: Domači bučni kruh

Ste že slišali za bučni kruh? Poleg tega, da je izredno...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Vas mučijo napenjanje, zaprtje, neredna prebava? Jejte TO in vaša prebava se bo uredila!

Predstavljamo vam sestavino (in živila), ki vam lahko p...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.