Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi pogosto tudi svinjsko meso, danes bomo pripravili svinjsko mrežno pečenko.
Svinjska mrežna pečenka (Foto: Karmen Valant)
Svinjska mrežna pečenka (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za mrežno pečenko:

svinjski hrbet brez kosti
rezine limone
vejice peteršilja
sol in poper
svinjska mrežica

Svinjski hrbet odluščimo od kosti. Meso natremo s soljo in poprom. Začinjeno meso obložimo z olupljenimi rezinami limone in vejicami peteršilja. Nato meso povijemo v mrežico, pečenko postavimo v pečico in pečemo približno eno uro pri 180 stopinjah C.

Med pečenjem pečenko polivamo s sokom, ki se se je izcedil iz mesa in z malo čiste goveje juhe. K mrežni pečenki postrežemo pražen krompir, hrenovo omako in solato.

PREBERITE TUDI: Božična peka: Rumove kroglice

Recept za hrenovo omako z žemljami:

2 stari žemlji
1/2 korenine hrena
1/2 l čiste goveje juhe
sol

Žemlje narežemo na manjše kose in jih prelijemo s čisto govejo juho. Počasi kuhamo, med kuhanjem ves čas mešamo, da se žemlje namočijo in dobimo gosto omako.

Nato dodamo nariban hren, solimo in po želji okisamo. Prav tako po želji dodamo smetano ali malo delikatesnega hrena. Preden omako postrežemo, naj nekaj minut počiva, da se hren nekoliko ublaži.

Recept za pražen krompir:

1 kg krompirja
3 žlice svinjske masti
3 žlice drobno sesekljane čebule
sol

PREBERITE TUDI: Božična peka: Praznični sadni kruh

V stari kuharski knjigi piše, citiram: “Pražen krompir mnogokrat ni okusen, čeravno si vzela dobro vrsto vrsto in dovolj masti. V oblicah kuhan krompir kolikor hitro olupi in sproti reži v razbeljeno mast, na kateri si zapenila nekoliko drobno zrezane čebule. Ne čakaj, da ves krompir olupiš, ampak vzemi vsakega posebej iz vode, ga olupi in zreži v mast. Potem krompir hitro opraži, osoli, premešaj in krompir pride zares dober na mizo”

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Božične jedi Božič Svinjska mrežna pečenka Recepti jedi
Morda te zanima tudi:

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.