Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi, ki pa so žal za tudi težke za našo prebavo. Da malo olajšamo težave zaradi obilne hrane, k jedem ponudimo hren. Hren ima v velikonočni simboliki različne pomene. V nekaterih delih Slovenije, dodajo celo korenino hrena v košaro, ki jo nesejo k žegnu.
Hren ima v velikonočni simboliki različne pomene. (Foto: Freepik.com)
Hren ima v velikonočni simboliki različne pomene. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Poleg simbolike hrena, pa ima hren v času Velikonočnih praznikov tudi velik kulinaričen pomen. Nariba hren pospešuje prebavo in zelo ugodno vpliva na jetra. To je pri vsej hrani, ki jo pojemo za praznike, seveda zelo pomembno. Zato zraven potice, šunke in jajc, vedno postrežemo tudi nariban hran. Pripravimo ga lahko po različnih receptih, okusni so razni hrenovi namazi, jajčni hren, hren z jabolki in mnogi drugi recepti.

Vas po velikonočni pojedini vsako leto tišči v trebuhu? Preverite, kako lahko na preprost način preprečite napihnjenost.

Jajčni hren
V času Velikonočnih praznikov, so na mizi pogosto trdo kuhana jajca. Ker so jajca v večjih količinah težka jed, jih pripravimo s hrenom in tako malo razbremenimo prebavo in razstrupimo jetra.  

Za jajčni hren potrebujemo naslednje sestavine:

5 trdo kuhanih jajc
3 žlice olja ( bučno olje, hladno stiskano olivno olje…)
malo domačega jabolčnega kisa
2 žlici naribanega hrena
malo soli

Preberite tudi: Recepti: Velikonočno pecivo

Trdo kuhana jajca olupimo, v skledi pretlačimo in dobro premešamo. Med mešanjem počasi prilivamo olje, lahko bučno olje, olivno olje ali kakšno drugo olje po našem okusu.

Nariban hren namočimo v jabolčni kis in ga nato dodamo jajcem v olju. Na koncu jed še posolimo.

Pri pripravi jajčnega hrena morajo biti vse sestavine enake temperature, drugače bo olje splavalo na vrh. Pomembno je tudi, da vse sestavine dobro premešamo!

Jed moramo mešati najmanj sedem ali osem minut, preden jo ohlajeno postrežemo.

Hrenova omaka z žemljami
Čeprav za Veliko noč običajno pripravljamo tradicionalne slovenske jedi, pa lahko vseeno pripravimo tudi druge okusne jedi. Mogoče smo si zaželeli kuhane govedine iz juhe, zraven lahko postrežemo pražen krompir in hrenovo omako z žemljami. 

Potrebujemo naslednje sestavine:

2 žemlji
malo goveje juhe
žlico kisa
nožev vrh žafrana
2 žlici soka od svinjske pečenke
žlica svinjske masti
peščica naribanega hrena
malo soli

Preberite tudi: Recepti: Mesne Velikonočne jedi

Žemlji oribamo in jih narežemo na na rezine. Nanje nalijemo mrzlo juho in postavimo na ogenj, da počasi zavre. Ko juha z žemljami zavre, vse skupaj dobro razžvrkljamo in dodamo kis, sok od pečenke, žafran in raztopljeno maslo. Če je omaka pregosta, dodamo še malo juhe, posolimo in na koncu zamešamo hren.

Hrenova omaka z mandlji
Ta omaka s hrenom je malo drugačna, a mandlji resnično dodajo poseben čar in okus tej jedi.

Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

2 žlici masla
3 žlice moke ( za boljši okus lahko uporabimo mandljevo moko)
1/2 litra mleka
žlica sladkorja
limonina lupinica
peščica mandljev
malo naribanega hrena
sol

V ponvi razgrejemo maslo in vanj zamešamo moko. Ko se speni, zalijemo z mlekom in dodamo sladkor, ter naribano limonini lupinico. Vse skupaj kuhamo 15 minut, nato primešamo stolčene mandlje in nariban hren. Če želimo, še po okusu dodamo sol in poper.

Preberite tudi: Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Velika noč Velikonočne jedi Hren
Morda te zanima tudi:

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.