Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega ovoja, je polnega okusa, po bučnih semenih, ki nadomestijo pšenično moko. Krema daje svežino in ne vsebuje dodanega sladkorja. Je odlična sladica tudi za tiste, ki ne smejo uživati glutena. In tako je dobra, da pripravite kar dve, saj ena nikoli ni dovolj.
Rolada iz bučnih semen (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Rolada iz bučnih semen (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 1 rolado - za velik pekač od pečice širine 60 cm:

8 jajc (ločimo na beljake in rumenjake)
8 žlic sladkorja ( ne preveč zvrhanih)
8 žlic zmletih bučnih semen (ne preveč zvrhanih,ki jih lahko zmeljete v kavnem mlinčku)
1 žlico bučnega olja
ščep soli

Krema:
25 dkg mascarpone sira
1mali lonček kisle smetane

Preberite tudi: Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Priprava: Najprej stepemo beljake s ščepcem soli v čvrst sneg.
Posebej stepemo rumenjake s sladkorjem v penasto in fino naraslo jajčno zmes.

Narasli jajčni zmesi prilijemo žlico bučnega olja in dodamo mleta bučna semena ter premešamo z mešalnikom toliko, da ni grudic.

Nato rahlo ročno s šibo v dveh delih primešamo sneg.

Nastalo maso vlijemo v pekač s peki papirjem in poravnamo.

Pečemo v že segreti pečici pri 180 stopinjah z ventilatorjem 13 do 14 minut.

Pečen biskvit takoj zvijemo kar s peki papirjem vred in ga ohladimo.
Šele hladni roladi odstranimo peki papir.

Priprava kreme: Mascarpone sir in kislo smetano samo na kratko povežemo z električnim mešalnikom.

Premažemo hladen biskvit in zrolamo v rolado, zavijemo jo v peki papir in ohladimo v hladilniku, da se krema pravilno strdi.

NAMIG: če želite več sočnosti, lahko biskvit pred nanosom kreme na tanko premažete s kakšno bolj kislo marmelado ali pa kremi dodate pol žličke svežega soka od limone.

Prav tako lahko izpustite mascarpone in uporabite samo več kisle smetane.

Celo rolado posipajte z mešanico mletih bučnih semen in sladkorja v prahu.

NASVET: če imate manjši pekač, delajte v razmerju: 6 jajc, 6 žlic sladkorja in 6 žlic bučnih semen.


Preberite tudi: Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Rulada iz bučnih semen Bučna semena
Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.