Resnica o prehranjevanju: Koliko hrane dejansko potrebujemo?

Ali so se naši želodci v preteklih 40 letih kaj spremenili, povečali morda?
Koliko hrane dejansko potrebujemo? (foto: pexels.com)
Koliko hrane dejansko potrebujemo? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Velikokrat se postavlja vprašanje velikosti porcij. Ljudje se bojijo, da bodo le ob dveh obrokih dnevno (in morda še en manjši, torej ob dveh večjih in enemu majhnemu) lačni. Da bodo stradali in ne dobili dovolj hrane. V zadnjih 35 letih namreč prevladuje pravilo petih obrokov na dan, torej jesti je potrebno ves dan po malem. Jedli naj bi kot medvedi pande, da bi menda dobili vsa potrebna hranila ter da bi telo normalno delovalo. Sama s pando težko najdem kakšno skupno točko, verjamem da tudi vi.

Veliko zmede pri velikosti obrokov je naredila velikost krožnikov. Še pred 35 leti in več, je bil globok krožnik premera 22 centimetrov in globok le tri centimetre. Sedaj so popularni ikeini globoki krožniki široki 24, globoki pa kar pet centimetrov.

Še večja razlika je pri plitkih krožnikih. Ikeini plitki krožniki merijo častitljivih 26 centimetrov. Pred 20 leti je največji plitki krožnik meril 24 centimetrov, pred 40 leti pa za današnje razmere skromnih 22.

V kolikor bi hrano, ki jo sedaj serviramo v globokem ikeinem krožniku poskušali spraviti na globok krožnik ispred 35 let, bi imeli resno težavo, saj bi zaradi kupa hrane težko jedli, juha pa bi se nam prelivala preko.

Naš želodec je velik približno toliko, kolikor naša stisnjena pest. Manjši ljudje imajo manjše pesti, večji pa večje. Tako pesti kot želodce. Velikost želodcev se v zadnjih tisočletjih ni dosti spremenila, če sploh. Pa dajte svojo pest na globok krožnik in videli boste, kolikšna je maksimalna količina hrane, ki je primerna za en obrok. V sedanjih, velikih krožnikih se bo vaša pest kar izgubila. Krožniki pred desetletji pa bodo ravno pravšnji.

Razlika je tudi, če so vaš vir energije ogljikovi hidrati in sladkorji ali pa maščobe. Velik krožnik testenin vam bo dal toliko energije, kot manjši krožnik zelenjave, pripravljen s kvalitetnimi olji in nekaj malega mesa. Razlika pa bo v tem, da boste po krožniku testenin hitro lačni, po drugem krožniku pa boste vsaj za pet ur pozabili na hrano.

Ko ste torej v dilemi, kakšno količino hrane potrebujete, naj vam bo merilo vaša pest in ne krožniki v omari. Ti so se, kot so se tudi povečali vozički v trgovinah, povečali iz drugih razlogov. Ti razlogi pa z vašimi dejanskimi potrebami po hrani skorajda nimajo več zveze.

Torej, ne bojte se, da boste ob dveh obrokih na dan ostali lačni. Ne boste. Telo pa vam bo hvaležno, saj se bo lahko posvetilo vsem opravkom, ki jih ima, in za katere ob neprestanem hranjenju nima časa. Tako enostavno je to.

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj. 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.