Sirni namazi na naših prodajnih policah: Ali so kvalitetni?

Kako kvalitetni so sirni namazi, ki jih lahko kupimo v trgovinah? Kaj vsebujejo? Ali so dražji izdelki bolj kvalitetni ali je ravno obratno?
Tudi cenejši sirni namazi so kvalitetni. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tudi cenejši sirni namazi so kvalitetni. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tokrat so na Zvezi potrošnikov Slovenije pod drobnogled postavili 11 klasičnih sirnih namazov, torej tistih brez dodanih zelišč, začimb ali zelenjave, ki si jih nekateri radi namažemo na kruh ali kreker za zajtrk, malico ali večerjo. Preverili so označbe, količino maščobe in soli, senzorične lastnosti ter seveda ceno. Za izdelke so odšteli od 3,95 do 11,37 na kilogram. Na vrhu sta pristala najcenejša vzorca trgovske znamke, sledi jima pa najdražji vzorec, priznane blagovne znamke.

"Rezultati kažejo, da lahko Slovenci na policah izbiramo tako med kakovostnimi kot tudi manj kakovostnimi izdelki, saj je izmed 11 vzorcev eden prejel oceno zelo dobro, 8 dobro in dva pomanjkljivo. Ponovno se je izkazalo, da cena ni vedno merilo kakovosti," je izpostavila prehranska strokovnjakinja dr. Tanja Pajk Žontar.

Zmerna količina soli…
Sirni namazi, ki so jih preverili na ZPS vsebujejo od 0,64 do 1,17 grama soli v 100 gramih izdelka. "Sol v sirnih namazih glede na običajno porcijo (okoli 20 gramov) z vidika zdravega prehranjevanja ni problematična sestavina, kljub temu pa bi jo bilo lahko še manj. Senzorični preizkuševalci namreč nobenemu od vzorcev niso `očitali´, da je premalo slan, zato menimo, da bi lahko vsaj pri nekaterih vzorcih vsebnost soli še nekoliko zmanjšali," je pojasnila dr. Tanja Pajk Žontar.

…a veliko maščobe
Vzorci sirnih namazov vsebujejo od 20,33 do 25,88 grama maščobe v 100 gramih izdelka, kar jih uvršča med živila, ki vsebujejo več maščobe, zato dr. Tanja Pajk Žontar svetuje, da ko posežemo po tovrstnih živilih, uživamo manjše porcije.

Ali veste, kako nastane sirni namaz?
Osnovna sestavina sirnih namazov je sveži sir – po domače skuta. Skuto pripravijo tako, da (posnetemu) mleku dodajo mlečnokislinske bakterije in sirišče, iz česar nastane koagulat oz. sveži sir in sirotka, ki jo odstranijo. Pri klasičnem sirnem namazu skuti dodajo smetano in sol. Nekateri proizvajalci si pri pripravi sirnih namazov `pomagajo´ (kar je dobro razvidno iz seznama sestavin, na seznamu niso npr. le tri, štiri sestavine) z različnimi aditivi, s čimer zagotovijo primerno teksturo izdelka. Pri izdelkih, ki nimajo aditivov, se kasneje lahko izloči manjši del sirotke, a tega ne bi smeli razumeti kot nekaj slabega, saj imajo izdelki brez dodanih `gostil´ večjo hranilno vrednost. Proizvajalci lahko sirnemu namazu dodajo tudi druge sestavine, kot so začimbe, zelišča, različna zelenjava in podobno, a ti izdelki niso bili predmet raziskave. Sirne namaze na koncu toplotno obdelajo.

Preverite, kateri so bili izdelki na testu. Kliknite tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Okusni evrokrem - naredite ga sami!

Popolnoma enostavno lahko sami naredite zelo okusen dom...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.