Fižol je ena od najbolj zdravilnih živil na tem svetu in to z zelo dobrim razlogom. Poln je proteinov, vlaknin, mineralov, vitaminov in pomaga, da ostajamo zdravi ter nas ščiti proti mnogimi hudimi boleznimi.
Različne vrste fižola vsebujejo različne zdravilne snovi, vsem pa je skupno, da so bogate z vlakninami. Samo ena skodelica fižola dnevno je dovolj, da si zagotovite dnevno potrebo po vlakninah.
Obarvane vrste fižola so še bolj zdrave. Temnejši ko je fižol, več antioksidantov vsebuje. Bogat je tudi z izoflavoni, to so spojine, ki so podobne estrogenom. Antioksidanti in izoflavoni, ki so v fižolu, pa skupaj tvorijo zelo močno orožje proti rakavim tumorjem, zmanjšujejo možnost za srčno – žilne bolezni, izboljšujejo zdravje kosti in preprečujejo osteoporozo, zdravijo prostato in lajšajo simptome pri menopavzi.
Poleg tega pa fižol vsebuje proteine, kompleksne ogljikove hidrate, vitamine in minerale, kot so folna kislina, mangan, kalij, železo, fosfor, baker in magnezij. Proteini iz fižola pomagajo mišicam v našem telesu, ogljikovi hidrati pa nudijo energijo.
Najbolj zdrav je črni fižol. Nedavna raziskava je pokazala, da zelo ugodno vpliva na zdravje debelega črevesja. Obvezno pa ga je potrebno namakati (tako kot vse vrste fižola), s tem preprečite, da bi vas fižol napihnil in povzročal vetrove za kar 30 odstotkov.
Jejte fižol, dodajte ga v svojo prehrano čim večkrat in si s tem domačim živilom izboljšajte zdravje.