Ste vedeli, da so predelane mesnine tako nevarne?

Salame, klobase in hrenovke bi se na naših jedilnik morale znajti bistveno manj pogosto, kot se. Redno uživanje predelanih mesnin namreč resno škoduje zdravju.
Najbolj zlovešče dejstvo o predelanih mesnih izdelki je, da dokazano povzročajo raka. (foto: pixabay.com)
Najbolj zlovešče dejstvo o predelanih mesnih izdelki je, da dokazano povzročajo raka. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Salame, pripravljene po starih receptih, brez umetnih dodatkov in konzervansov, so na trgovskih policah bolj izjema kot pravilo. Zato pa nas vabijo hrenovke v najrazličnejših »izvedbah«, ovite v več ali manj plastike, vnaprej pripravljeni hamburgerji, mesne konzerve in druge »dobrote«, ki so sicer okusne, zdravju pa ne preveč prijazne. Preberite, zakaj bi morali omejiti njihovo uživanje.

Povzročajo visok krvni tlak
Skupaj s pred-pripravljenimi obroki, juhami iz vrečke in sladkimi pijačami so predelane mesnine na vrhu seznama živil, ki se jim moramo izogibati, če hočemo ohraniti zdravo srce in ožilje. Glavni krivec za njihovo tovrstno »slavo« je ogromna količina soli, ki jo vsebujejo. Poleg tega jim dodajajo tudi številne konzervanse. Ste vedeli, da z enim obrokom predelanih mesnin zaužijemo toliko soli, kot bi je sicer smeli z vso hrano v celem dnevu?

Zvečajo tveganje za sladkorno bolezen tip 2
Sladkorna bolezen tip 2 že dolgo ni več bolezen starostnikov. Zaradi nezdravega načina življenja za njo zbolevajo celo otroci, z vsemi posledicami, ki jih prinaša: razjede na nogah (diabetično stopalo), okvare oči, odpoved ledvic, okvare živčevja… Študija harvardske univerze je pokazala, da uživanje predelanih mesnin poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 za 19 odstotkov. Ljudje, ki imajo sladkorno bolezen v družini, bi morali biti pri uživanju tovrstnih živil še posebej previdni, saj je tudi dednost med dejavniki tveganja.

Povzročajo debelost
Če ste ljubitelj salam in hrenovke, pa bi radi shujšali, tole ni najboljša novica. Predelani mesni izdelki namreč povzročajo naraščanje telesne teže skoraj v enaki meri kot sladkor. Podatki tudi kažejo, da so ljubitelji predelanega mesa manj naklonjeni gibanju. Ker so beljakovine vir energije in ker se presnavljajo počasi, v telesu nastaja višek energije, ki se shrani kot maščevje.

Negativno vplivajo na pljuča
Vemo, kako uničujoča za naša pljuča sta kajenje in onesnaženi zrak, manj znano pa je, da težave z dihanjem lahko povzroči tudi pretiravanje z uživanjem predelanega mesa. Ljudje, ki uživajo veliko predelanih mesnin, pogosteje zbolevajo za bronhitisom, emfizmom in kronično obstruktivno pljučno boleznijo. Če vas mučita kronični kašelj in težko dihanje, pa niste kadilec, iz jedilnika črtajte salame, hrenovke in podobno ter jih nadomestite z živili, ki vsebujejo veliko antioksidantov.

Povzročajo raka
Najbolj zlovešče dejstvo o predelanih mesnih izdelki je, da dokazano povzročajo raka. Še posebej so vpleteni« v raka debelega črevesa in danke, želodca, trebušne slinavke in prostate. Dovolj je že 6 dag na dan, kar je en hot dog ali pošten sendvič s šunko, pa se tveganje za raka debelega črevesa in danke poveča za 18 odstotkov. Čeprav razlog, zakaj predelano meso povzroča raka, ni natančno znan, stroka domneva, da se pri dimljenju in drugih načinih predelave tvorijo kancerogene snovi. Tudi nitriti in nitrati, ki jih uporabljajo za konzerviranje, v kombinaciji z določenimi drugimi spojinami postanejo kancerogeni.
Viri:
Harvard School of Public Health
BMC Nutrition
Lve Science

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen ...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

RECEPT: Najbolj okusna jabolčna marmelada

Jabolčna marmelada je zares univerzalna, zato jo je dob...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

To je hrana, ki je rak ne mara!

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo pravih živil uničuje...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Potopis iz Kitajske: modrost lepote in zdravja skozi oči Jasmine Kandorfer

Jasmina Kandorfer ni le voditeljica in obraz priljublje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.