Kalorije, maščobe, soli, konzervansi, umetni dodatki in še in še. Vse to je skupno hrenovkam, klobasam in salamam ter ostalim predelanim mesnim izdelkom. In če je vaša prehrana pogosto sestavljena iz teh jedi, potem se morate zavedati, da vam lahko grozijo številne zdravstvene tegobe.
Vsi predelani mesni izdelki, ki imajo dolg rok trajanja, vsebujejo soli in razne konzervanse, ki zelo negativno vplivajo na zdravje. Sčasoma lahko prehrana, ki vsebuje veliko teh izdelkov, privede do hudih bolezni.
Debelost
Predelani mesni izdelki so polni soli, maščob in kalorij. Preveč soli lahko v vašem organizmu povzroči zadrževanje vode in otekanje.
Bolezni srca in ožilja
Ali ste se kdaj vprašali, kaj vse vsebuje hrenovka? Trikrat večjo količino soli boste vnesli v telo s predelanimi mesnimi izdelki, kot če bi pojedli sendvič s puranjim mesom. Sol slabi ožilje, maščoba se nalaga nanje in maši žile. vse to pa lahko povzroča srčne bolezni.
Sladkorna bolezen
Raziskave so pokazale, da konzervansi in ostali dodatki v predelanih mesnih izdelkih povzročajo sladkorno bolezen. Nedavna študija na Harvardu je pokazala, da lahko ena klobasa ali hrenovka povečata možnost za nastanek sladkorne bolezni za 29 odstotkov.
Rakava obolenja
Švedski strokovnjaki so ugotovili, da imajo tisti ljudje, ki pojedo veliko predelanih mesnih izdelkov, povečano možnost za nastanek raka na želodcu. Prav tako se za kar 67 odstotkov poveča možnost za nastanek raka trebušne slinavke.
Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da se predelanim mesnim izdelkom poskušate ogniti. Če že, jejte lokalne in domače izdelke. Na svoj jedilnik jih uvrstite čim manjkrat.