To je hrana, ki je zdravju najbolj škodljiva ...

Nikar ne jejte več hrane, ki vsebuje te strupene snovi, ki škodujejo človeškemu srčno-žilnemu sistemu tako, da zvišujejo nevarni holesterol in hkrati znižujejo dobrega! Preverite, katera hrana vsebuje te strupene maščobe!
Tudi margarina lahko vsebuje nevarne trans maščobe. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tudi margarina lahko vsebuje nevarne trans maščobe. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Breme izbire ne sme biti preloženo na potrošnika, ampak živil, ki vsebujejo trans maščobne kisline, sploh ne sme biti na policah trgovin, so zapisali na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

Kaj so trans maščobe?
Trans maščobne kisline so na trgu že več ko 40 let. Industrijsko proizvedene trans maščobe (krajše: TMK) so proizvedene med procesom hidrogenacije rastlinskih olj. Ta tehnologija omogoča, da olja postanejo trdna in obstojna na visoke temperature, hkrati pa na tak način maščobam podaljšajo rok uporabe. Za proizvajalce ni zanemarljivo tudi dejstvo, da je ta vrsta maščob zelo poceni.

V katerih živilih jih je največ?
Trans maščobe uporabljajo pri pripravi predpakiranih živili, pa tudi pri pripravi hitre hrane. Največja koncentracija je v keksih in drugih sladkarijah, vafljih in napolitankah, picah in krompirjevih čipsih, ter margarinah proizvedenih po stari metodi.

TMK ni potrebno označiti na deklaraciji, največkrat pa so izražene kot `delno hidrogenirano olje´.

Kljub temu, da je že pred leti Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) priporočila, da industrijsko pridobljene trans maščobe odstranijo iz uporabe v živilih, jih še vedno lahko najdemo na evropskem trgu.

Leta 2013 je potrošniška organizacija dTest na Češkem na testu margarin in vafljev ugotovila, da več kot polovica vzorcev vsebuje več kot dva grama TMK v 100 gramih maščob, v dveh vzorcih margarin pa celo več kot 20 gramov v 100 g. Potrošniška organizacija Which? iz Velike Britanije je v vzorcih `Fish and chips´ ugotovila več kot dva odstotka TMK, v Latviji pa so testirali kekse in kar 20 odstotkov jih je vsebovalo več kot 5g TMK v 100g, en vzorec keksov pa kar 17g TMK.

Kako se v čim večji meri izogniti trans maščobnim kislinam?
Berite deklaracije! Kljub temu, da TMK ni potrebno označevati, poiščite podatek, ali živilo vsebuje hidrogenirane ali delno hidrogenirane maščobne kisline, ter ali ima zelo dolg rok uporabe. Npr. keksi, ki imajo rok uporabnosti 12 mesecev ali več. Pri takšnih živilih obstaja velika verjetnost, da vsebujejo TMK.

Ali so TMK varne za uživanje?
Od TMK ima industrija in trgovci profit, za potrošnika pa nimajo nobene hranilne vrednosti. Prav nasprotno: škodujejo človeškemu srčno-žilnemu sistemu tako, da zvišujejo `slab´ (LDL) holesterol in hkrati znižujejo `dober´ (HDL) holesterol in že majhen dnevni vnos TMK lahko slabo vpliva na zdravje.

Mednarodni znanstveni odbori tako pri SZO kot tudi pri Evropski agenciji za varno hrano (EFSA) še niso uspeli določiti še varnega vnosa TMK, zato priporočajo, da naj posameznik vnos zmanjša na najmanjši možen nivo. Ugotovili so tudi, da so občutljive populacije kot so mladostniki in tisti na socialnem robu najbolj izpostavljeni uživanju jedi, ki vsebujejo veliko količino TMK in so tako tudi bolj izpostavljeni tveganju za nastanek srčno žilnih bolezni.

 
Več informacij boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.