To je hrana, ki je zdravju najbolj škodljiva ...

Nikar ne jejte več hrane, ki vsebuje te strupene snovi, ki škodujejo človeškemu srčno-žilnemu sistemu tako, da zvišujejo nevarni holesterol in hkrati znižujejo dobrega! Preverite, katera hrana vsebuje te strupene maščobe!
Tudi margarina lahko vsebuje nevarne trans maščobe. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tudi margarina lahko vsebuje nevarne trans maščobe. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Breme izbire ne sme biti preloženo na potrošnika, ampak živil, ki vsebujejo trans maščobne kisline, sploh ne sme biti na policah trgovin, so zapisali na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

Kaj so trans maščobe?
Trans maščobne kisline so na trgu že več ko 40 let. Industrijsko proizvedene trans maščobe (krajše: TMK) so proizvedene med procesom hidrogenacije rastlinskih olj. Ta tehnologija omogoča, da olja postanejo trdna in obstojna na visoke temperature, hkrati pa na tak način maščobam podaljšajo rok uporabe. Za proizvajalce ni zanemarljivo tudi dejstvo, da je ta vrsta maščob zelo poceni.

V katerih živilih jih je največ?
Trans maščobe uporabljajo pri pripravi predpakiranih živili, pa tudi pri pripravi hitre hrane. Največja koncentracija je v keksih in drugih sladkarijah, vafljih in napolitankah, picah in krompirjevih čipsih, ter margarinah proizvedenih po stari metodi.

TMK ni potrebno označiti na deklaraciji, največkrat pa so izražene kot `delno hidrogenirano olje´.

Kljub temu, da je že pred leti Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) priporočila, da industrijsko pridobljene trans maščobe odstranijo iz uporabe v živilih, jih še vedno lahko najdemo na evropskem trgu.

Leta 2013 je potrošniška organizacija dTest na Češkem na testu margarin in vafljev ugotovila, da več kot polovica vzorcev vsebuje več kot dva grama TMK v 100 gramih maščob, v dveh vzorcih margarin pa celo več kot 20 gramov v 100 g. Potrošniška organizacija Which? iz Velike Britanije je v vzorcih `Fish and chips´ ugotovila več kot dva odstotka TMK, v Latviji pa so testirali kekse in kar 20 odstotkov jih je vsebovalo več kot 5g TMK v 100g, en vzorec keksov pa kar 17g TMK.

Kako se v čim večji meri izogniti trans maščobnim kislinam?
Berite deklaracije! Kljub temu, da TMK ni potrebno označevati, poiščite podatek, ali živilo vsebuje hidrogenirane ali delno hidrogenirane maščobne kisline, ter ali ima zelo dolg rok uporabe. Npr. keksi, ki imajo rok uporabnosti 12 mesecev ali več. Pri takšnih živilih obstaja velika verjetnost, da vsebujejo TMK.

Ali so TMK varne za uživanje?
Od TMK ima industrija in trgovci profit, za potrošnika pa nimajo nobene hranilne vrednosti. Prav nasprotno: škodujejo človeškemu srčno-žilnemu sistemu tako, da zvišujejo `slab´ (LDL) holesterol in hkrati znižujejo `dober´ (HDL) holesterol in že majhen dnevni vnos TMK lahko slabo vpliva na zdravje.

Mednarodni znanstveni odbori tako pri SZO kot tudi pri Evropski agenciji za varno hrano (EFSA) še niso uspeli določiti še varnega vnosa TMK, zato priporočajo, da naj posameznik vnos zmanjša na najmanjši možen nivo. Ugotovili so tudi, da so občutljive populacije kot so mladostniki in tisti na socialnem robu najbolj izpostavljeni uživanju jedi, ki vsebujejo veliko količino TMK in so tako tudi bolj izpostavljeni tveganju za nastanek srčno žilnih bolezni.

 
Več informacij boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.