Breme izbire ne sme biti preloženo na potrošnika, ampak živil, ki vsebujejo trans maščobne kisline, sploh ne sme biti na policah trgovin, so zapisali na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.
Kaj so trans maščobe?
Trans maščobne kisline so na trgu že več ko 40 let. Industrijsko proizvedene trans maščobe (krajše: TMK) so proizvedene med procesom hidrogenacije rastlinskih olj. Ta tehnologija omogoča, da olja postanejo trdna in obstojna na visoke temperature, hkrati pa na tak način maščobam podaljšajo rok uporabe. Za proizvajalce ni zanemarljivo tudi dejstvo, da je ta vrsta maščob zelo poceni.
V katerih živilih jih je največ?
Trans maščobe uporabljajo pri pripravi predpakiranih živili, pa tudi pri pripravi hitre hrane. Največja koncentracija je v keksih in drugih sladkarijah, vafljih in napolitankah, picah in krompirjevih čipsih, ter margarinah proizvedenih po stari metodi.
TMK ni potrebno označiti na deklaraciji, največkrat pa so izražene kot `delno hidrogenirano olje´.
Kljub temu, da je že pred leti Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) priporočila, da industrijsko pridobljene trans maščobe odstranijo iz uporabe v živilih, jih še vedno lahko najdemo na evropskem trgu.
Leta 2013 je potrošniška organizacija dTest na Češkem na testu margarin in vafljev ugotovila, da več kot polovica vzorcev vsebuje več kot dva grama TMK v 100 gramih maščob, v dveh vzorcih margarin pa celo več kot 20 gramov v 100 g. Potrošniška organizacija Which? iz Velike Britanije je v vzorcih `Fish and chips´ ugotovila več kot dva odstotka TMK, v Latviji pa so testirali kekse in kar 20 odstotkov jih je vsebovalo več kot 5g TMK v 100g, en vzorec keksov pa kar 17g TMK.
Kako se v čim večji meri izogniti trans maščobnim kislinam?
Berite deklaracije! Kljub temu, da TMK ni potrebno označevati, poiščite podatek, ali živilo vsebuje hidrogenirane ali delno hidrogenirane maščobne kisline, ter ali ima zelo dolg rok uporabe. Npr. keksi, ki imajo rok uporabnosti 12 mesecev ali več. Pri takšnih živilih obstaja velika verjetnost, da vsebujejo TMK.
Ali so TMK varne za uživanje?
Od TMK ima industrija in trgovci profit, za potrošnika pa nimajo nobene hranilne vrednosti. Prav nasprotno: škodujejo človeškemu srčno-žilnemu sistemu tako, da zvišujejo `slab´ (LDL) holesterol in hkrati znižujejo `dober´ (HDL) holesterol in že majhen dnevni vnos TMK lahko slabo vpliva na zdravje.
Mednarodni znanstveni odbori tako pri SZO kot tudi pri Evropski agenciji za varno hrano (EFSA) še niso uspeli določiti še varnega vnosa TMK, zato priporočajo, da naj posameznik vnos zmanjša na najmanjši možen nivo. Ugotovili so tudi, da so občutljive populacije kot so mladostniki in tisti na socialnem robu najbolj izpostavljeni uživanju jedi, ki vsebujejo veliko količino TMK in so tako tudi bolj izpostavljeni tveganju za nastanek srčno žilnih bolezni.
Več informacij boste našli tukaj.