Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je v poročilu o vsebnosti ostankov pesticidov v živilih za leto 2013 ugotovila, da je 97odstotkov vzorcev živil varnih.
Trije odstotki vzorcev je vsebovalo več od dovoljene količine pesticidov, z upoštevanjem merilne negotovosti laboratorijev pa je bilo 1,5 odstotka vzrocev umaknjeno (odpoklic) s trga. Največkrat so prekomerno vsebnost pesticidov vsebovale jagode in solata.
Koktajl pesticidov
Po mnenju Zveze potrošnikov Slovenije je posebej zaskrbljujoče dejstvo, da je vsak četrti vzorec vseboval več kot en pesticid.
V dobri polovici vzorcev (55%) ni bilo zaznanih ostankov pesticidov. Poročila slovenskega Urada za varno hrano, veterino in varstvo rastlin o ostankih pesticidov iz slovenskih vzorcv živil za leto 2013, še ni objavljeno (čeprav je že bilo oddano na EFSA in upoštevano v tem EFSA poročilu), tako da primerjave ne morejo narediti. Zaprosili so za poročilo o rezultatih vzorcev iz slovenskega trga - ko jih dobijo, bodo o tem poročali tudi na njihvi spletni strani.
Podrobni rezultati EFSA poročila so:
80967 vzorcev nepredelanih in predelanih živil iz držav članic EU je bilo testiranih na prisotnost 685 posameznih pesticidov.
68,2 odstotka vzorcev bilo porekla iz Evropske Unije.
97,4 odstotka vzorcev je bilo varnih - pesticidov ni vsebovalo oz. je vsebovalo ostanke pesticidov v dovoljenih mejah.
V 54,6 odstotkih vzorcev niso zaznali ostankov pesticidov (z današnjimi metodami testiranja).
5,7 odstotkov vzorcev iz uvoza je bilo ocenjeno kot nevarnih in so bili umaknjeni s trga.
v 27,3 odstotkih vzorcev so našli več kot en pesticid.
EFSA zagotavlja, da bo v bljižnji prihodnosti objavila študijo kumulativnega vpliva ostankov pesticidov na zdravje in okolje, ki bo bazirala na poročilih iz let 2011, 2012 in 2013.