UKC Maribor: Prvi izvedli laparoskopsko odstranitev želodca in bezgavk

Aktualno > Dogodki | piše: UKC Maribor | 27.11.2015
Na Oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKC Maribor) so 8. maja 2015 prvi v Sloveniji izvedli laparoskopsko odstranitev želodca in bezgavk na bolniku, ki je zbolel za rakom na želodcu. Od takrat so opravili že 5 operacij z novo, manj invazivno in zelo uspešno laparoskopsko metodo.
Prim. prof. dr. Stojan Potrč in dr. Tomaž Jagrič. (foto: UKC Maribor)
Prim. prof. dr. Stojan Potrč in dr. Tomaž Jagrič. (foto: UKC Maribor)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Žlezni rak želodca je šesta najpogostejša oblika raka pri moškem in sedma pri ženskah, vendar pa je zaradi agresivnosti obolenja drugi najpogostejši vzrok smrti onkoloških bolnikov v Sloveniji. Do sedaj je veljalo mnenje, da le obsežna kirurgija lahko omogoči ozdravitev bolnika. Z vse večjim poznavanjem biološke narave obolenja, pa so se tekom več desetletji, pogledi na terapijo bistveno spremenili. Laparoskopska kirurgija je osrednje orodje pri manj agresivnem zdravljenju bolnikov z zgodnjim rakom želodca, s katero so prvi v Sloveniji začeli tudi na UKC Maribor.

O pomenu nove metode laparoskopske odstranitve želodca in bezgavk pri rakavih bolnikih je dr. Tomaž Jagrič, dr. med. povedal: »Spoznanje, da je mogoče doseči enake dolgoročne rezultate z manj obsežnim posegom pri določenih stadijih je pripomoglo, da so v zadnjih letih na nekaterih izkušenih svetovnih centrih po svetu začeli bolnike operirati laparoskopsko. V Sloveniji smo s tovrstno kirurgijo začeli tudi na mariborskem Oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo. Naše dosedanje izkušnje s tovrstno kirurgijo so bile izredno dobre. Bolniki so po operaciji izjemno hitro okrevali, potrebovali so manj protibolečinskih zdravil, po operaciji so začeli hitreje uživati hrano in bili hitreje odpuščeni domov

»Vesel sem, da lahko danes predstavimo novo metodo laparoskopske odstranitve želodca in bezgavk, ki jo v UKC Maribor opravljamo prvi in edini v Sloveniji. S postopnim urjenjem veščin laparoskopske kirurgije smo prešli na vse bolj zahtevne posege, kasneje na manjše odstranitve stene želodca pri manj agresivnih rakavih obolenjih želodca in končno na laparoskopsko odstranitev dela želodca in obolelih bezgavk. Z razvojem laparoskopske kirurgije raka želodca smo tudi na UKC Maribor in prvi v Sloveniji vstopili v novo obdobje prikrojene ter bolniku prijaznejše kirurgije«, je še dodal prim. prof. dr. Stojan Potrč, dr. med., predstojnik Oddelka za abdominalno in splošno kirurgijo UKC Maribor.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kaj vse mora biti v potovalni lekarni? (odgovarja magister farmacije)

Ko se odpravljamo na dopust, je sestavni del naše prtlj...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Kako ohraniti prijetno temperaturo v spalnici tudi v najbolj vročih nočeh

Ko zunaj pritisne poletna vročina, marsikdo težko zaspi...

Moderna babi: "V moji hiši ni rokovanja s telefonom. Vnuki ga ne uporabljajo..."

„Še sama ne vem, od kje toliko volje in idej za ustvarj...

Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen ...

Raziskava dokazuje: To je idealna razlika v letih

Za koliko ste starejši ali mlajši od svojega partnerja?...

10 zdravstvenih stanj, zaradi katerih se redimo

Porast telesne teže najprej povežemo s preveč hrane in ...

Tihe težave s ščitnico – simptomi, ki jih pogosto povežemo z »lenobo«

Ko se počutimo utrujene, brezvoljne ali se soočamo s pr...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Naredite sami: Najbolj učinkovita maska za obraz

Maska za obraz, ki jo lahko na enostaven način naredite...

Lovor: Krepi srce, zdravi sečila, vrača energijo, preprečuje depresijo

Lovor nikakor ni le začimba, ki jo uporabljamo pri kuha...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.