Velik korak z manjšim odtisom

Aktualno > Dogodki | piše: Sara Wagner | 15.10.2013
Ljubljanske mlekarne so kot prvo podjetje iz živilsko-predelovalne industrije v Sloveniji prejele certifikat EMAS in se pridružile osmim podjetjem v Sloveniji, ki že imajo dovoljenje za uporabo tega znaka.
mag. Neva Makuc (levo) in mag. Ana Pribaković Borštnik (desno), skupaj s projektno skupino iz Ljubljanskih mlekarn. (foto: LM)
mag. Neva Makuc (levo) in mag. Ana Pribaković Borštnik (desno), skupaj s projektno skupino iz Ljubljanskih mlekarn. (foto: LM)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na včerajšnji podelitvi jim ga je za vpeljavo celovitega sistema ravnanja z okoljem podelil Slovenski institut za kakovost in meroslovje (SIQ). S tem velikim korakom na področju trajnostnega razvoja največja mlekarna v Sloveniji pušča vedno manjši odtis na okolje, ob tem pa beleži tudi poslovne koristi.

Včerajšnja podelitev certifikata pomeni simbolni zaključek projekta, ki so ga v Ljubljanskih mlekarnah pričeli leta 2011. Takrat je bila v podjetju izražena potreba po celovitem obvladovanju trendov, ki jih predstavljajo vplivi delovanja družbe na podnebne spremembe. Gre za kompleksno dejavnost, ki je ni mogoče obravnavati po segmentih, ampak kot celoto, kar omogoča celovit sistem ravnanja z okoljem EMAS.
»Usmerjenost Ljubljanskih mlekarn k odgovornemu odnosu do okolja ima že dolgo tradicijo. Sistem ravnanja z okoljem vzdržujejo že vrsto let. Sedaj so sistem nadgradili z zahtevami EMAS in stopili na pot okoljske odličnosti. Shema EMAS zahteva odprto in jasno poročanje o rezultatih na področju okolja, aktivno vključevanje zaposlenih in zainteresiranih in nenehno izpolnjevanje zakonskih zahtev," je ob podelitvi certifikata Ljubljanskim mlekarnam povedala mag. Ana Pribaković Borštnik, direktorica področja Ocenjevanje sistemov vodenja pri SIQ.

V Ljubljanskih mlekarnah so sicer že pred tem imeli vpeljan sistem ravnanja z okoljem v skladu s standardom ISO 14001, ki ga od leta 2009 uradno niso več certificirali. Omenjeni sistem so nadgradili v skladu z zahtevami sistema EMAS. Pri tem so poseben poudarek namenili standardizaciji učinkovite rabe energije v skladu s standardom ISO 50001 in izračunu CO2 (ogljičnega) odtisa: »V Ljubljanskih mlekarnah zadnjih deset let načrtno spremljamo vplive naše dejavnosti na okolje in za zmanjšanje vplivov vsako leto uvajamo tehnološke in tehnične spremembe. Z različnimi aktivnostmi smo v obratu v Ljubljani denimo samo lani v primerjavi z letom 2011 porabili občutno manj energije, vode, embalaže, uporabljene za pakiranje izdelkov, zmanjšali smo količine mešanih komunalnih odpadkov in še bi lahko naštevali. Vse skupaj se odraža na zmanjšanju ogljičnega odtisa, ki je bil lani v primerjavi s predhodnim letom za 11 % manjši, zabeležili pa smo tudi notranje poslovne koristi,« je ob sprejetju certifikata povedala mag. Neva Makuc, direktorica sektorja za kakovost in okolje v Ljubljanskih mlekarnah in vodja projekta EMAS. Ob tem je še dodala, da je bil korak na pot okoljske odličnosti v povezavi s poslovno strategijo pravilna odločitev, ki jo bodo v prihodnjih letih le še nadgrajevali.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kaj vse mora biti v potovalni lekarni? (odgovarja magister farmacije)

Ko se odpravljamo na dopust, je sestavni del naše prtlj...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (16. - 22. 6. 2025)?

Skozi teden, ko se bo še prepletala energija Sonca v zn...

Izšla je junijska revija Vzajemnost 2025

Zakon o dolgotrajni oskrbi se postopno uveljavlja - z g...

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Napake, ki jih počnemo pri čiščenju obraza

Zelo pomembno je, da obraz čistimo redno in temeljito. ...

Najboljši nasveti, ki krepijo spomin in možgane

S preprostimi nasveti lahko sami poskrbite, da bodo vaš...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Kako ohraniti prijetno temperaturo v spalnici tudi v najbolj vročih nočeh

Ko zunaj pritisne poletna vročina, marsikdo težko zaspi...

Moderna babi: "V moji hiši ni rokovanja s telefonom. Vnuki ga ne uporabljajo..."

„Še sama ne vem, od kje toliko volje in idej za ustvarj...

Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen ...

Raziskava dokazuje: To je idealna razlika v letih

Za koliko ste starejši ali mlajši od svojega partnerja?...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.