Zakaj bi morali jesti zelene banane, pire krompirja pa nikoli več?

Ali ste vedeli, da je pire krompir za naše telo zelo škodljiv? Strokovnjaki za prehrano svarijo, da ga nikar ne jeste več!
Zelene banane so velika pomoč pri hujšanju, saj topijo maščobo. (foto: pexels.com)
Zelene banane so velika pomoč pri hujšanju, saj topijo maščobo. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tuji strokovnjaki za prehrano so na univerzi v Liverpoolu dokazali, da je pire krompir za naše zdravje škodljiv, medtem ko so zelene banane priporočljive.

Zelene banane tako kot polnozrnate žitarice, zelenjava, vsebujejo odporni škrob. To je najboljša oblika vlaknin, ki se počasneje absorbirajo in dajo telesu veliko energije. Četudi se škrob šteje med ogljikove hidrate, pa v zelenih bananah ne deluje tako. Ta vrsta škroba ne poviša ravni sladkorja v krvi in ne predstavlja tveganja za bolnike s sladkorno boleznijo. Strokovnjaki pa imajo še eno razveseljivo novico za vse tiste, ki želijo shujšati. Zelene banane so odlično orožje v boju z odvečnimi kilogrami, saj pospešeno topijo maščobe v telesu.

Za pire krompir pa svarijo ravno obratno. Ta naj bo čim redkeje na vaši mizi, saj je poln sladkorja. Zaradi same priprave krompirja, se sladkor dvigne za kar 35- odstotkov. To se dogaja med kuhanjem in med pripravo pire krompirja. Takrat se namreč škrob, ki je v krompirju, pretvori v sladkor. Ampak, to se ne zgodi le s krompirjem. Enako se dogaja na primer z jabolkom, če ga kuhate in zmečkate v pire.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.