Ali zamrznjena živila sploh lahko ohranijo vitamine, minerale in ostale hranljive snovi? Ali se pri tako nizkih temperaturah vse uniči?
»V večini primerov imajo zamrznjeno sadje in zelenjava še več hranljivih snovi od tistih, ki dneve čakajo na polici hladilnika ali omare,« trdi strokovnjak za prehrano Karlo Kanela iz univerze v Rimu.
Tako pa menijo tudi mnogi ostali strokovnjaki za prehrano. Zamrznjeno sadje in zelenjava v veliki meri ohranijo vitamine, minerale in ostale zdravilne snovi, ki jih vsebujejo. Industrijsko zamrzovanje živil se izvaja na zelo hiter način. Potem, ko določeno živilo oberejo, ga zelo hitro tudi zamrznejo na minus 18 stopinj Celzija. Tak hiter postopek pa prepreči razvoj bakterij, prepreči, da bi se živilo kvarilo in izgubljalo na vrednosti.
Vedeti morate tudi, da takoj, ko se določeno sadje ali zelenjava obere, prične izgubljati na vrednosti. To velja sploh za tista živila, ki jih po obiranju dajo v skladišča, na tovornjake, nato pa so shranjeni še nekaj dni v trgovini in doma.
Zato je prav, da sveže sadje in zelenjavo porabite čim hitreje, ko jo kupite. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo imela celo manj hranilnih vrednosti od zamrznjene.