Zanimivo dejstvo: Naše telo prepozna vir kalorij

Telo hrano, bogato s hranili, presnavlja drugače kot tisto, ki to ni. 150 kcal, ki jih vanj vnesemo z zelenjavo, v njem sproži drugačne procese kot 150 kcal, ki jih dobimo s sladico.
Ste vedeli, da telo prepozna vir kalorij? (foto: pixabay.com)
Ste vedeli, da telo prepozna vir kalorij? (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zakaj je temu tako in kaj se pravzaprav dogaja, pojasnjuje Kelliy Hogan, nutricistka iz Mount Sinai’s Dubin Breast Cancer centra. Pojasnjuje, da se je pomembno osredotočiti na gostoto hranil v živilih. »Skleda listnatega zelja s kuhanim jajcem vam bo dala tudi visoko kakovostne beljakovine, vlaknine ter veliko različnih vitaminov in mineralov, na primer vitamine A, C, K, folate. S skodelico sladkih kosmičev, ki energetsko meri enako, torej enako kcal, vsega naštetega ne boste dobili. Še več, nizka vsebnost vlaknin in beljakovin ter visoka vsebnost sladkorja bodo povzročili presnovni šok, ki bo zelo povečal apetit po škrobnih živilih čez dan.«

Hrana, revna s hranili in bogata s kalorijami, običajno povzroči nagel porast krvnega sladkorja, ki mu sledi izrazit padec. Telo se odzove s hudim občutkom lakote, ki ga spremljajo šibkost, omotičnost, težave s koncentracijo. »Ko je sladkor v krvi nizek, telo fiziološko hrepeni po nečem škrobnatem, saj je to hrana, ki lahko hitro dvigne krvni sladkor,« pojasnjuje Hoganova, in nadaljuje: »Če lakoto potešimo z živili, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, je to za telo zelo drugače, kot če posežemo po tistih, ki vsebujejo enostavne ogljikove hidrate (lahko prebavljiva živila: procesirani žitni izdelki, sladkarije, sladke pijače). Pri kompleksnih ogljikovih hidratih telo potrebuje dlje časa, da jih razgradi. Zato so bolj trajnosten vir energije in ne povzročijo visokih nihanj krvnega sladkorja.«

Ali so živila z enostavnimi ogljikovimi hidrati res vsa »za odmet«? Hoganova pravi, da nikakor ne. »Zelenjava in sadje vsebujeta enostavne ogljikove hidrate, pa ne povzročata glukoznih skokov. To je zelo pomembno vedeti. Vzrok je v ostalih hranilih, ki jih vsebujeta, in ki (med drugim) otežijo prebavljanje ter poskrbijo, da se sladkor v kri sprošča nadzorovano.« Kaj pa, če občutimo, da nam je sladkor padel? »Če ste doma, imate lahko vedno pri roki kuhan krompir ali polnozrnat kruh. V službi bo pest rozin (ali drugega suhega sadja) odtehtala veliko več kot piškoti ali tortica,« za konec pove Kelliy Hogan.

Viri:
Journal of Nutrition
Mountsinai.org

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen ...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

RECEPT: Najbolj okusna jabolčna marmelada

Jabolčna marmelada je zares univerzalna, zato jo je dob...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

To je hrana, ki je rak ne mara!

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo pravih živil uničuje...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Potopis iz Kitajske: modrost lepote in zdravja skozi oči Jasmine Kandorfer

Jasmina Kandorfer ni le voditeljica in obraz priljublje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.