Zaračunavanje embalaže v trgovini

Moje finance > Denar | piše: ZPS/M. L. | 24.4.2017
Ali tudi vam pri delikatesi v trgovini zaračunajo embalažo, v kateri je živilo? Ali je to sploh dopustno? Preverite v prispevku.
Zakonodaja pravi, da mora prodajalec maso (težo) embalaže, torej plastične posode, kadar se živilo tehta skupaj z njo (kot embalaža ne štejejo delikatesni papir, folija in vrečke), odšteti od skupne mase (teže). (foto: pexels.com)
Zakonodaja pravi, da mora prodajalec maso (težo) embalaže, torej plastične posode, kadar se živilo tehta skupaj z njo (kot embalaža ne štejejo delikatesni papir, folija in vrečke), odšteti od skupne mase (teže). (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so prejeli vprašanje:

"Moti me, da v delikatesi pri tehtanju solate, ali pa recimo oliv, ipd., poleg živila zaračunajo tudi plastično embalažo, in to po ceni živila. To se mi zdi nesprejemljivo in zanima me, ali je sploh dovoljeno."

Pri ZPS odgovarjajo:
Zakonodaja pravi, da mora prodajalec maso (težo) embalaže, torej plastične posode, kadar se živilo tehta skupaj z njo (kot embalaža ne štejejo delikatesni papir, folija in vrečke), odšteti od skupne mase (teže). Pri določitvi cene mora torej upoštevati le neto oziroma dejansko maso živila. Tehtnica je lahko pri tehtanju že nastavljena na težo embalaže (pravimo, da je "tarirana", torej je embalaža že odšteta), če ni, pa jo mora prodajalec odšteti od stehtane bruto teže.

Pri prodaji narezanih salam, sira, ipd. pa zakonodaja pravi, da se delikatesni papir tehta skupaj z izdelkom in tudi vračuna v ceno izdelka / živila.

Ste opazili potratno ali zavajajočo embalažo? Pošljite fotografijo in sporočilo na Zvezo potrošnikov Slovenije na web@zps.si. Veseli bodo vaših odzivov!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Za nami je že 24. Festival za 3. življenjsko obdobje - ste ga obiskali tudi vi?

Festival za tretje življenjsko obdobje je tudi letos na...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

»Dolgotrajna oskrba v praksi: sistem se gradi, človek pa ne sme ostati spregledan«

Kako se dolgotrajna oskrba udejanja v resničnem življen...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.