Zdrave maščobe: Uporabljajte jih pravilno!

Četudi nam uspe, da iz trgovine prinesemo naravne dobre maščobe in olja, pa njihove dobre lastnosti lahko z neprimerno obdelavo v lastni kuhinji uničimo. Po domače povedano sami ustvarimo škodljive maščobe, če ne poznamo njihovih lastnosti.
Znate pravilno uporabljati zdrave maščobe? (foto: www.123rf.com)
Znate pravilno uporabljati zdrave maščobe? (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Olja s premočnim segrevanjem odvisno od vrste olja oz. maščobe, svojo kemično strukturo spreminjajo in postajajo vse bolj degenerirana, lahko bi rekli tudi žarka.

To pomeni, da dobre snovi s segrevanjem oz. pregrevanjem v njih izginjajo, nastaja pa vse več telesu škodljivih snovi kot je npr. rakotvorni akreolein (ob dimljenju maščob ta nastaja iz glicerola), ki v naše telo pride z vdihavanjem zažganega olja. Strupene snovi pa nastajajo tudi v olju, saj maščobne kisline ob žganju olja oksidirajo in ustvarjajo verižno nastajanje prostih radikalov kot je hidorperoksid ter aldehid. Aldehidi so znani strupi, ki v telesu ustvarjajo oksidativni stres.

Drugače povedano z uživanjem tako uničenih olj in maščob v telo vnesemo kopico rakotvornih snovi in prostih radikalov, ki naše celice uničujejo. Rezultat tega je tiho vnetje o katerem smo zgoraj že govorili. Naj spomnimo tiho vnetje je povezano tudi z nastankom kopice degenerativnih obolenj vključno s srčno žilnimi obolenji! Kot v tej knjižici berete so slednja prej posledica uživanja uničenih maščob in umetnih maščob kakor pa uživanja telesu koristnih naravnih maščob in holesterola.

Da se takšnemu uničenju maščob izognemo je dobro poznati karakteristike olj in maščob in jih v skladu s tem v kulinariki tudi uporabljati.


Odlomek iz knjige Preverjene naravne rešitve: Resnice in zmote o maščobah. Knjigo lahko prelistate tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.