Zeleni čistilci telesa: Pripravite jih čim večkrat!

Tako divji kot tudi gojeni šparglji so odlični izbira za zdravje. Pomagajo pri odvajanju odvečne vode iz telesa, zdravijo mehur, ledvice, pomagajo celo topiti ledvične kamne. Jih imate radi?
Šparglji so zdravi. (foto: pexels.com)
Šparglji so zdravi. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sezona divjih špargljev se bliža koncu, gojeni pa so še vedno na izbiro. Če ste nabirali divje, ste jih najbrž nekaj dali tudi v skrinjo. Enako lahko storite tudi z gojenimi. Tako imate zdravo zeleno živilo lahko na krožniku skozi vse leto.

Šparglji so zdravilni. Pomagajo čistiti telo strupov, krepijo delovanje ledvic, jeter, žolča, so naravni diuretik, kar pomeni, da pomagajo odvajati odvečno vodo iz telesa. Nekatere študije pravijo celo, da topijo ledvične kamne in odpravijo ledvični pesek.

Divji šparglji rastejo v naravi od marca do junija. Vse pa je seveda odvisno tudi od vremena. V sušnem obdobju jih je manj, v deževnem pa v izobilju. Divjih špargljev ni potrebno lupiti, užiten je mehkejši del stebla. Oleseneli del se zavrže.

Gojeni šparglji so na izbiro na tržnicah in v trgovinah tako rekoč skozi vse leto. So debelejši, so bele ali zelene barve. Bele šparglje lupimo dva centimetra pod vrhom do spodnjega dela, zelene pa le povsem spodaj.

Tako divji kot tudi gojeni pa so priporočljivi za uživanje, saj izboljšujejo zdravje.

Neprijeten vonj seča
Če uživate šparglje, potem dobro veste, da povzročajo dokaj močan, specifičen vonj urina. To pa zato, ker vsebujejo asparaginsko kislino. Prav slednja je tista, ki spodbuja delovanje ledvic in pospešuje izločanje urina.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Okusni evrokrem - naredite ga sami!

Popolnoma enostavno lahko sami naredite zelo okusen dom...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.