Zeleni čistilci telesa: Pripravite jih čim večkrat!

Tako divji kot tudi gojeni šparglji so odlični izbira za zdravje. Pomagajo pri odvajanju odvečne vode iz telesa, zdravijo mehur, ledvice, pomagajo celo topiti ledvične kamne. Jih imate radi?
Šparglji so zdravi. (foto: pexels.com)
Šparglji so zdravi. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sezona divjih špargljev se bliža koncu, gojeni pa so še vedno na izbiro. Če ste nabirali divje, ste jih najbrž nekaj dali tudi v skrinjo. Enako lahko storite tudi z gojenimi. Tako imate zdravo zeleno živilo lahko na krožniku skozi vse leto.

Šparglji so zdravilni. Pomagajo čistiti telo strupov, krepijo delovanje ledvic, jeter, žolča, so naravni diuretik, kar pomeni, da pomagajo odvajati odvečno vodo iz telesa. Nekatere študije pravijo celo, da topijo ledvične kamne in odpravijo ledvični pesek.

Divji šparglji rastejo v naravi od marca do junija. Vse pa je seveda odvisno tudi od vremena. V sušnem obdobju jih je manj, v deževnem pa v izobilju. Divjih špargljev ni potrebno lupiti, užiten je mehkejši del stebla. Oleseneli del se zavrže.

Gojeni šparglji so na izbiro na tržnicah in v trgovinah tako rekoč skozi vse leto. So debelejši, so bele ali zelene barve. Bele šparglje lupimo dva centimetra pod vrhom do spodnjega dela, zelene pa le povsem spodaj.

Tako divji kot tudi gojeni pa so priporočljivi za uživanje, saj izboljšujejo zdravje.

Neprijeten vonj seča
Če uživate šparglje, potem dobro veste, da povzročajo dokaj močan, specifičen vonj urina. To pa zato, ker vsebujejo asparaginsko kislino. Prav slednja je tista, ki spodbuja delovanje ledvic in pospešuje izločanje urina.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen ...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

RECEPT: Najbolj okusna jabolčna marmelada

Jabolčna marmelada je zares univerzalna, zato jo je dob...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

To je hrana, ki je rak ne mara!

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo pravih živil uničuje...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Potopis iz Kitajske: modrost lepote in zdravja skozi oči Jasmine Kandorfer

Jasmina Kandorfer ni le voditeljica in obraz priljublje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.