Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Moje zdravje > Alternativa | piše: dr. Tina Mele | 19.3.2024
Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava ponuja obilje divjih rastlin, ki niso samo okusna hrana, temveč so tudi polna hranil, ki nam jih v modernem svetu ob konvencionalni prehrani pogosto primanjkuje.
Kopriva je le ena izmed zdravilnih divjih rastlin, ki jih ponuja pomladni čas. (Foto: Freepik.com)
Kopriva je le ena izmed zdravilnih divjih rastlin, ki jih ponuja pomladni čas. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Nabiranje divjih rastlin, divje hrane je čudovit način, da se povežemo z naravo, uživamo v svežih, sezonskih živilih in okrepimo svoje zdravje. Veliko preden nam na vrtu (če ga imamo) zraste zelenjava, nam narava že ponuja »na pladnju« okusne in izredno hranilne zaklade, ki jih je res škoda izpustiti.

Toda preden se potopimo v svet divjih užitnih rastlin, si vzemimo trenutek in razpravljajmo o tem, zakaj se je za nabiranje divje hrane vredno potruditi in katere previdnostne ukrepe moramo upoštevati.

Zakaj uporabljati divjo hrano?

Nabiranje divje hrane je tradicija stara toliko kot človeštvo samo. To je način, da se ponovno povežemo s koreninami naših prednikov in ritmi naravnega sveta. Divje rastline so običajno bogatejše s hranili kot gojena zelenjava, saj ponujajo večjo paleto vitaminov, mineralov in fitonutrientov. Poleg tega nas iskanje hrane spodbuja, da jemo sezonsko in lokalno, kar je koristno za naše zdravje in okolje.

Foto: Freepik.com

Na kaj moramo biti pozorni?

Medtem ko nabiranje divje hrane koristna dejavnost, je ključnega pomena, da se je lotimo spoštljivo in previdno. Vedno bodimo prepričani, katero rastlino naberemo, preden jo zaužijemo. Nekatere divje rastline so strupene, zato je pomembno, da smo 100-odstotno prepričani, kaj nabiramo. Nikoli ne nabiramo hrane na območjih, ki so lahko onesnažena s pesticidi, pregnojena področja ali področja z gostim prometom.

PREBERITE TUDI: ŠENTJANŽEVKA - »naravni antidepresiv«: uporaba, učinki in nabiranje

In ne pozabimo, nabiranje divje hrane pomeni sobivanje z naravo, ne pa njeno izčrpavanje. Vzemite samo tisto, kar potrebujete, in pustite večino za divje živali in razmnoževanje rastlin.

Primeri spomladanskih divjih užitnih rastlin

Zdaj pa si poglejmo nekatere divje užitne rastline, ki lahko najdemo na spomladanskih sprehodih:

  • Regrat (Taraxacum officinale): Kdo ne pozna regrata v solati? Regrat, ki ga mnogi še vedno pogosto obravnavajo kot nadležen plevel, je izjemna hranilna rastlina. Njegovi listi so bogati z vitaminoma A in C, kalcijem in železom. Dodamo jih lahko solatam, popečemo ali uporabimo za pripravo pesta. Iz cvetov lahko pripravimo čudovito vino, korenine pa lahko pražimo in uporabljamo kot kavni nadomestek ali jih dodajamo juham. Predvsem korenine regrata pripravljamo tudi v zdravilne namene in sicer je korenina regrata odlična podpornica jeter.
  • Kopriva (Urtica dioica): kopriva je prehranska superzvezda, polna vitaminov, mineralov in beljakovin. Njene mlade liste, nabrane pred cvetenjem, lahko skuhamo in uživamo kot špinačo, spečemo kolačke, pripravimo zavitek ali pa iz njih pripravimo hranljiv čaj oz namok. Če ste občutljivi, pri nabiranju ne pozabite nositi rokavic, da se izognete »piku«!
  • Čemaž (Allium ursinum): Slavni čemaž. Mnogo ljudi se »boji« nabiranja čemaža, kajti zamenjava s podobnimi rastlinami oz rastlinami, ki rastejo v njegovi okolici je lahko usodna. Mednje sodijo jesenski podlesek, bela čmerika in šmarnica, ob čemažu lahko raste tudi strupeni pegasti kačnik. Botanično čemaža ni tako težko prepoznati, je pa stvar v tem, ker se podobne strupene rastline lahko »skrijejo« v polja čemaža in če nismo dovolj pozorni pri nabiranju (list po list) lahko kaj hitro v košaro dodamo še kakšno neželeno/strupeno rastlino. Čemaž ima blažji okus kot njegov gojeni sorodnik česen. Liste lahko uporabimo v solatah, pestu ali juhah, prav tko pa lahko uporabimo cvetne popke (ki jih recimo lahko vložimo v kis), cvetove in tudi čebulice.
  • Vijolica (Viola spp.): Pri nas raste okoli 20 vrst vijolic in prav vse so v kulinarične in zdravilne namene podobno uporabne. Vijolice so več kot le lep okras. Njihovi listi in cvetovi vsebujejo veliko vitaminov A in C in jih lahko dodamo solatam, uporabimo za pripravo sirupa ali cvetove kandiramo za sladko poslastico.
  • Navadna zvezdice – kurja črevca (Stellaria media): Ta skromna rastlina, za mnoge nadležen plevel, je čudovit vir vitaminov in mineralov. Njene nežne liste in stebla lahko jemo surove v solatah, lahko iz njih pripravimo pesto ali pa jih vložimo v (domač jabolčni) kis in tako dobimo pravo pravcato »mineralno bombo«.

Foto: Freepik.com

Predvsem kot dodatek »revnim« trgovinskim solatam lahko zgodaj spomladi naberemo na sprehodu ali domačem vrtu še vse regratu podobne rastline, marjetice (tako list kot cvet) , trobentice (tako list kot cvet), cvetove forzicije, lopatičasto zlatico, navadno lakoto, dlakavo penušo, bršljanasto grenkuljico, divje luke…

Skratka, spomladansko nabiranje divje hrane je praznovanje darov narave, način, kako nahraniti svoje telo s hrano, bogato s hranili, in praksa, ki poglablja našo povezanost z zemljo. Torej, vzemi košaro in se to pomlad odpravi v divjino, obogati svoje obroke in tako poskrbi za svoje zdravje in dobro počutje na naraven, enostaven in poceni način.

PREBERITE TUDI: REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Avtorica prispevka je dr. Tina Mele, ki izobražuje in spodbuje vse, ki jih zanima uporaba zelišč - več o njenem delu najdete na spletni strani thegreenwitch.si.

"Moje poslanstvo je, da spodbudim čim več ljudi, da se »vrnejo« k zelenim zaveznikom, da se naučijo uporabljati zdravilne rastline izpred domačega praga na enostaven in poceni način. Ker nam narava ponuja toliko možnosti, kako nas lahko podpre." Pravi avtorica prispevka dr. Tina Mele.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Divja hrana Zeliščarka Koprive Čemaž Regrat
Morda te zanima tudi:

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Demenca je v porastu. Kako ukrepati, da ne doleti tudi vas (svetuje trenerka spomina)?

Glede na porast demence je izrazito pomembna preventiva...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Intervju (o razstrupljanju telesa): “Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti"

"Slabo počutje na “detoxu” največkrat ni posledica tega...

Če boste jedli to hrano, bodo vaši možgani, srce in ožilje za vedno zdravi

Študije kažejo, da je to tista hrana, ki podpira zdravj...

Naravna pomoč: Kako si zvišati (pre)nizek pritisk?

Za začetek v svoj nabor začimb dodajte rožmarin, ki ugo...

Kako na naraven način odpraviti modrice?

Ste tudi vi nagnjeni k modricam? Imate občutek, da je p...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.