Živila, ki vsebujejo največ pesticidov

Zveza potrošnikov Slovenije je pod drobnogled vzela podatke o tem, katera živila so pri nas najbolj obremenjena s pesticidi. Preverili so večletna, javno dostopna poročila, slovenska in tudi iz EU. Rezultate najdete v prispevku!
Jejte mešano hrano in preverite iz kje prihaja. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Jejte mešano hrano in preverite iz kje prihaja. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V Sloveniji so bili najboljši rezultati pri živilih iz ekološke pridelave, žitih, živilih živalskega izvora ter pri hrani za dojenčke in male otroke, saj vzorci niso vsebovali zaznavnih količin ostankov pesticidov.

V EU pa so bili najboljši rezultati pri živilih živalskega izvora (mleko, meso, med, jajca), ekološko pridelanih živilih ter hrani za dojenčke in majhne otroke, saj so v manj kot enem odstotku teh vzorcev našli ostanke pesticidov in še to pod MRL (maximum residue limit).

EU: Okoli 97,5 odstotkov vzorcev je bilo skladnih z zakonodajo
"Pregledali smo rezultate opravljenih analiz za leti 2009 in 2010, ki so tudi zadnji dostopni, objavljeni v lanskem letu. V tem obdobju so države, članice EU, pa tudi Islandija in Liechtenstein, analizirale skupaj preko 140 tisoč vzorcev, podrobno so pregledali okoli 300 različnih vrst živil oziroma hrane in analizirali več kot 14 milijonov posameznih snovi," je izpostavila Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Okoli 97,5 % vzorcev (povprečje dveh let) je vsebovalo manj ostankov pesticidov, kot je zakonsko določena najvišja mejna vrednost v živilu (MRL- maximum residue limit). Največ pa so jih našli v citrusih in jagodah, po podatkih zbranih v letu 2009 izstopajo še grozdje in paprike, v letu 2010 pa jetrih. Vendar, da ne bo pomote, vsebnost ostankov pesticidov je bila pod MRL."

Med živili, pri katerih je bila vsebnost ostankov pesticidov večja od dovoljene MRL, pa so bili 2009. leta namizno grozdje, paprika, jajčevci, grah, žito, maslo, cvetača, banane, kokošja jajca, 2010. pa oves, solata, jagode, breskve, jabolka, hruške, paradižnik, por, glavnato zelje, rž.

SLOVENIJA: rezultati se izboljšujejo, a število vzorcev se zmanjšuje
V štirih letih je bilo analiziranih največ vzorcev sadja in zelenjave, sledijo žita, okoli 60 je bilo vzorcev živil živalskega izvora in hrane za dojenčke in male otroke. Le dvajset (20) odstotkov vseh vzorcev so bila predelana živila.

Med živili, ki so vsebovala ostanke pesticidov nad dovoljeno MRL najdemo:
2009: hruške, jagode, solata, maline, češnje, namizno grozdje, breskve, peteršilj, jajčevec, brokoli, marelice.

2010: hruške, špinača, gomoljčna zelena, solata, redkvice, breskve, kitajsko zelje, kumare, peteršilj, lubenice, pomaranče.

2011: hruške, špinača, stročji fižol, endivija, blitva, repa, namizno grozdje, pomaranče.

2012: breskve, kitajsko zelje, solata, koleraba, pomaranče, paprika, pomelo.

Kako se ogniti hrani, ki vsebuje veliko pesticidov?
Prehranjujte se pestro in ne uživajte vsak dan enakih živil. Živil, ki jih ne najdemo na seznamih »najbolj umazanih«, je veliko (tudi čebula in korenje ter slive, ribez, ohrovt in večina stročnic). Čim večkrat si privoščite živila iz ekološke pridelave. Kupujte sadje in zelenjavo slovenskega porekla, saj podatki kažejo, da sadje in zelenjava, pridelana v Sloveniji, vsebujeta manj ostankov pesticidov kot tista, ki prihajata od drugje (tudi iz EU). Od trgovca (tudi na tržnici) zahtevajte potrdilo o poreklu – to mora biti na svežem sadju in zelenjavi tudi napisano.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.