8 sobnih rastlin, ki bodo odlično uspevale v kuhinji

Želite svojo kuhinjo popestriti s sobnimi rastlinami, vendar niste prepričani, če bodo preživele „kuhinjske razmere“? Teh 8 rastlin lahko preživi v najbolj zahtevnih zaprtih okoljih, tudi v kuhinji.
V kuhinji bodo uspevale manj zahtevne sobne rastline. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA
V kuhinji bodo uspevale manj zahtevne sobne rastline. (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zlati potos

Zlati potos (lat. epipremnum aureum) je sobna rastlina, ki ne potrebuje veliko nege in velja za manj zahtevno. Zaradi tega jo brez težav lahko postavite v kuhinjo. Z lahkoto se prilagaja okolju. Preživela pa bo tudi z manj svetlobe. Zlati potos precej dobro prenaša tudi sušo. Ker gre za visečo rastlino, jo lahko postavite tudi na vrh omare in tako prihranite prostor na kuhinjskem pultu.

Filodendron

Tudi filodendron velja za rastlino, ki preživi z malo nego. Prav tako je odporen na sušo. Uspeva pa lahko le pri srednji do močni neposredni svetlobi. Zato je potrebno poskrbeti, da ga boste postavili na svetlo. Za piko na i: velja za odličnega čistilca zraka.

Zelišča

Kuhanje z doma pridelanimi zelišči je zdravo, okusno in praktično. Različna zelišča lahko brez težav gojite v kuhinji. Edini pogoj je, da je kuhinja večji del dneva izpostavljena močni neposredni svetlobi. Le v takšnem svetlem okolju bodo zelišča uspevala. V hladnejšem delu leta si lahko sicer pomagate tudi s svetilkami. V zaprtem prostoru (in v pravih pogojih) bodo najbolj uspevali drobnjak, bazilika, meta, timijan, rožmarin, origano, koriander in peteršilj.

Pajek rastlina

Tudi rastlina pajek ne potrebuje veliko nege. Za vzgojo in vzdrževanje je zelo enostavna. Lahko jo postavite na kuhinjski pult, ali kot visečo rastlino. Pazite le, da jo ne boste izpostavili neposredni svetlobi, saj so njeni listi občutljivi in se na direktnem soncu hitro izsušijo.

Taščin jezik

Taščin jezik je zelo vzdržljiva sobna rastlina. Velja za zelo priljubljeno. Razlogov za to je več: najdemo jo lahko v različnih barvah, oblikah in velikostih. Njena prednost pa je tudi, da ne potrebuje veliko nege. Uspevajo tudi v prostorih s šibko svetlobo.

Fikus gumovec

Če iščete večjo rastlino za kuhinjo, potem bo fikus gumovec verjetno prava izbira. Velja za prilagodljivo rastlino. V svojem naravnem okolju lahko doseže velikost manjšega drevesa. A brez skrbi, to se ne bo zgodilo v vaši kuhinji, saj v zaprtih prostorih z redni obrezovanjem lahko to preprečite.

Kavovec

Ne glede na to ali ste ljubitelj kave ali ne, kakavovec je odlična izbira za vsako kuhinjo. Kavnih zrn sicer ne pričakujte. Zaradi lepih in močnih listov je krasna dekoracija. Rastlina sicer potrebuje veliko posredne svetlobe in pogosto zalivanje.

Afriška vijolica

Če v kuhinji pogrešate barve, bo afriška vijolica lepo popestrila videz kuhinje. Prelepa afriška vijolica bo cvetela skoraj vse leto. Najdete pa jo lahko v več različnih barvah. Imejte v mislih, da potrebujejo neposredno svetlobo in pogosto zalivanje.

VIR: https://www.thespruce.com/

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Sobne rastline, ki uspevajo v kuhinji Sobne rastline
Morda te zanima tudi:

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Življenje v skladu z dušo: 6 nasvetov

Preverite, kako se ponovno povezati s svojo dušo in ji ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.