Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, pravzaprav ne vemo točno od kje izhaja recept. Vendar je ta okusna jed iz mletega mesa in trdo kuhanih jajc, pogosto na slovenskih mizah in smo jo nekako vzeli za svojo.
Štefani pečenka (Foto: Karmen Valant).
Štefani pečenka (Foto: Karmen Valant).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Mesna štruca Štefani verjetno izhaja iz Avstro – Ogrske, pripravljajo jo tudi v drugih državah. Bolgari svojo mesno štruco z jajci imenujejo rulo Stefani. Mesno štruco lahko pripravimo po mnogih receptih, okusna je tudi Stefani pečenka ovita v slanino ali nadevana pečenka Štefani.

Za pripravo klasične Štefani  pečenke, potrebujemo naslednje sestavine:

1 kg mlete govedine
4 stare žemlje
4 trdo kuhana jajca
2 čebuli
2 surovi jajci
majaron, timijan, mleta paprika, muškatni orešček
sveži peteršilj, 2 žlici paradižnikove mezge
4 žlice mleka
sol, poper in nekaj tankih rezin slanine

Preberite tudi: Kako naredimo domač jabolčni kis (za manjše gospodinjstvo)?

Suhe žemlje namočimo v mešanici mleka in pol litra vode. Ko se dobro namočijo, jih ožamemo in natrgamo. Čebulo sesekljamo, ter jo primešamo mletemu mesu. Dodamo namočene in nastrgane žemlje, sveži jajci, vse začimbe, sesekljan peteršilj, gorčico in paradižnikovo mezgo. Začinimo s soljo, papriko in poprom, ter vse skupaj dobro pregnetemo.

Nato maso sploščimo in razgrnemo, ter po sredi nadevamo trdo kuhana jajca. Maso zagrnemo  in oblikujemo štruco, tako, da nadev ostane na sredini. Okrogel model za za potico namastimo in obložimo s slanino. Mesno štruco zvijemo v model, po želji prekrijemo še z rezinami slanine in damo v pečico, ki smo jo segreli na 200 stopinj C.

Štefani pečenko pečemo eno uro, če nismo dodali slanine, pečenko po desetih minutah pečenja polijemo s toplo vodo. Ko je pečenka pečena, jo zvrnemo na velik krožnik in jo na mizi sproti režemo, preden jo postrežemo.

Preberite tudi: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Štefani pečenka Recepti Jedi
Morda te zanima tudi:

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.