Babičini piškoti - najokusnejši in najenostavnejši recept

Najboljši piškoti so največkrat tisti, ki so narejeni po enostavnem in preverjenem receptu. Takšnega, ki vam bo zagotovo uspel, boste našli v prispevku!
Uporabite domišljijo in specite najboljše piškote! (foto: freepik.com)
Uporabite domišljijo in specite najboljše piškote! (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Mnogokrat se izkaže, da je najbolj enostaven in preverjeni recept še najboljši. Manj, ko kompliciramo, bolje je. Tak recept se zares ne more ponesrečiti in ni nobene bojazni, da bi sestavine vrgli stran. Osnovni recept za piškote je še vedno najboljši. Testo je hitro pripravljeno, priprava tega ni zahtevna. S pomočjo domišljije pa lahko iz preprostega recepta nastanejo prave umetnine. In kaj je lahko še lepšega, kot v teh predprazničnih dneh razveseliti vnuke s povabilom, naj pridejo pomagat peči piškote!

Za testo boste potrebovali 600 gramov moke (najboljša je ostra moka, lahko jo tudi mešate), zavitek pecilnega praška, 250 gramov sladkorja v prahu, zavitek vanilin sladkorja, 350 gramov masla, štiri rumenjake in deciliter kisle smetane ali mleka, ščepec ali dva naribane limonine lupine.
 
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Najprej zmešajte moko, sladkor v prahu, pecilni prašek in vanilin. Nato v zmes dodajte zmehčano in na manjše kose narezano maslo. Dodajte še rumenjake, kislo smetano ali mleko in ščepec ali dva naribane limonine lupine. Naredite testo, ne sme se prijemati prstov, položite ga v skledo, pokrijte s prtičkom in postavite na hladno, lahko v hladilnik, za približno pol ure.

V tem času pokličite vnuke, če jih še niste! Mali delavci morajo biti pripravljeni za peko. Ogrejte pečico na 220 stopinj Celzija.

Testo nato jemljite po kosih iz hladilnika. Razvaljajte ga na pomokani površini čim bolj na tanko. Če imate radi debelejše piškote, pa razvaljajte bolj na debelo.

Uporabite modelčke za piškote, polagajte jih na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem in pecite v ogreti pečici, da lepo porumenijo. To traja približno šest do osem minut. A imejte jih pod nadzorom ves čas. Ko je pečica dobro ogreta, so lahko piškoti tudi prej pečeni. Odvisno je tudi od tega, kako debele delate.

Pečene stresite na pult, da se ohladijo in ko je peka zaključena, se najboljše delo šele začenja!

Piškote lahko namažete z marmelado, uporabite lahko domačo ali kupljeno, tudi okus marmelade je popolnoma vaša oziroma vnukova izbira. Ko je en piškot namazan z marmelado, tega pokrijete z drugim. Za še lepši izgled je lahko vrhnji piškot z luknjo na sredini, na koncu pa še potresen s sladkorjem v prahu. Takšne piškote imenujemo linški piškoti in so tako okusni, da bodo izginili s krožnika v hipu! Če pa jih boste napekli dovolj, da jih boste lahko tudi shranili, jih naložite v kovinsko škatlo s pokrovom. Tako bodo dolgo časa sveži.

Lahko pa jih namažete s čokoladno kremo ali namazom. Teh imate v trgovini na izbiro dovolj, najljubšega pa vam bo najbrž znal pokazati vaš vnuk. Tudi takšni gredo vnukom zelo v slast. No, pa tudi kak dedek se nad njimi najbrž ne bo pritoževal.
 
PREBERITE TUDI: Super recept za tiramisu v lončku

Piškote lahko pustite tudi enojne, lahko jih le naredite v različnih oblikah in potresete s sladkorjem v prahu. Lahko pa jih pomočite v stopljeno čokolado.

Stopljeno čokolado boste najhitreje naredili tako, da stopite nad paro nalomljeno čokolado za peko, dodate pa ji tudi eno tretjino masla. Dobro premešate, ko je zmes gladka, vanjo potopite piškote in polagate na peki papir, da se čokolada strdi. Lahko pa naredite še bolj okusne: najprej jih pomočite v stopljeno čokolado, nato pa v kokosovo moko, v mlete orehe ali lešnike ali mandlje. In šele nato odložite na peki papir, da se strdijo.

Idej je več kot dovolj. Uporabite domišljijo, naj pri izdelavi sodelujejo vnuki, naj povedo svoje predloge.
 

Tako bodo piškoti zares pripravljeni z ljubeznijo in to se bo čutilo tudi, ko jih boste poskusili. Takšni piškoti ne smejo v tem mesecu manjkati na vaši mizi, so pa lahko tudi odlična ideja za darilo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.