Čokoladno rožičevi menihi z mandljevim nadevom

Odlični, slastni in velikonočno praznični.
Da bo Velika noč zares slastna.
Da bo Velika noč zares slastna.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testo:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

600 g moke 

250 g mleka

110 g masla

100 g kisle smetane

60 g sladkorja

3 žlice rožičev v prahu

2 žlici kakava v prahu

2 rumenjaka

2 žlici ruma

1,5 male žličke soli  

 

Nadev:

550 g mletih mandljev

250 g mascarpone sirčka

150 g sladkorja

100 g mleka

50 g drobtin

2 beljaka

1 jajce

1 mala žlička vaniljeve paste

Limonin sok in lupinica

 

Jajce za premaz

 

Priprava: 

Moki primešamo kislo testo Fala, kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

 

Med vzhajanjem pripravimo nadev: z vrelim mlekom prelijemo mlete mandlje, primešamo sladkor, mascarpone, drobtine, jajce in beljak, limonin sok in lupinico ter vaniljevo pasto.

 

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri dele in pustimo nekaj minut počivati. Nato vsak kos testa razvaljamo na dolg in ozek pravokotnik. Premažemo ga z nadevom in zvijemo v tanek zvitek. Zvitega še malo povaljamo, da postane še malenkost tanjši in daljši. Tanek zvitek razdelimo na pol in iz vsakega naredimo enega meniha. Oblikujemo ga tako, na zavitek položimo v narobe obrnjeno črko U, na gornji del položimo pirh (lahko uporabimo pomaščeno lupino jajca in to po peki zamenjamo s pirhom), oba pramena pa zatem prepletemo med seboj.

Oblikovane menihe zložimo na pekač, pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajane menihe premažemo z jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno pol ure na 175 °C, da se lepo obarvajo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

KUHALNICA: Osvežilna limonina krema

Sonce nas je te dni prijetno grelo in k takemu vremenu ...

Okusno in domače: Preproste gobje jedi

Sezona gob je tukaj. Če jih tudi vi radi nabirate in je...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

KUHALNICA: Mehki in slastni medenjaki

Medenjaki … mmmm. Med in vonj po cimetu me vedno z misl...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.