Iz Jožičine kuhinje: Okusna in hitra nedeljska sladica

Pokukali smo v Jožičino kuhinjo, kjer tokrat diši po zelo okusni in enostavni sladici. Jo boste spekli tudi vi?
Nedeljska sladica iz Jožičine kuhinje (foto: Jožica Ostrožnik)
Nedeljska sladica iz Jožičine kuhinje (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Če bi radi postregli po nedeljskem kosilu tudi sladico, vam priporočam tole super hitro in super dobro.

Biskvit:
6 celih jajc
12 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
18 dkg moke
1 vrečka pecilnega praška
kakav sladki v prahu po občutku (približno 2 žlici).

Jajca, sladkor in vanili zmiksajte (malo dlje) v zmes ki dobro naraste in se zgosti.

Ročno nežno primešajte moko s pecilnim in dodajte sladki kakav.

Biskvit specite v malem pekaču (peki papir) na 180 stopinjah (v navadni pečici, ki ste jo prej ogreli), 25 minut.

Hladen biskvit prerežite, po želji malo navlažite in spodnji del napolnite s 3/4 kreme:
2 jajci ločite na beljake, ki jih stepite v čvrst sneg in dodajte 2 žlici sladkorja.

Rumenjake in 3 žlice sladkorja dobro zmiksajte in dodajte 1/2 kg maskarponeja z malo ruma. Na koncu dodajte še sneg.

Ko ste 3/4 kreme nanesli, jo pokrijte z drugim delom biskvita.

Po vrhu in ob straneh gladko premažite s preostankom kreme.

Na kremo naribajte čokolado, lahko je kakršnakoli.

Sladica se lepo reže, če jo vsaj za kakšno uro postavite v hladilnik.

Nasvet: lahko pa spečete biskvit v večjem pekaču (krajši čas peke, ker je tanjši) in ga dvakrat prerežete po dolgem in polnite vsako plast z eno 1/2 kreme.

Za na vrh pa stepete 2.5 dcl sladke smetane, dodate aromo vanilije in malo ruma. Potrosite s čokolado v prahu ali naribano čokolado.

Iz Jožičine kuhinje želim, naj vam nedeljska sladica tekne.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.