Fala priporoča: Beli kruh s semeni maka

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 20.4.2018
Tokrat smo za vas pripravili nekoliko drugačen, a zelo okusen recept. Vas mika?
Beli kruh s semeni maka (foto: Fala)
Beli kruh s semeni maka (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prva faza:
700 g bele moke (Manitoba)
5 dl vode

Druga faza:
1/3 kocke kvasa Fala
30 g kislega testa Fala
1 dl vode
5 žlic semen maka
2 mali žlički soli
1 mala žlička sladkorja

Kruh lahko spečemo iz vseh navedenih sestavin po običajnem postopku kot smo vajeni, le moki dodamo tudi suho kislo testo Fala. Lahko pa s podaljšanim postopkom priprave vplivamo na boljši okus in aromo kruha, ki je tudi lažje prebavljiv:

1. Korak
V posodi premešamo vodo z moko, vendar le toliko, da ni več proste vode. Pustimo pokrito s folijo vsaj dve uri, najbolje čez noč.

2. Korak
Po dolgem počitku v posodo nadrobimo kvas Fala, dodamo kislo testo Fala in sladkor ter dobro premešamo, nato dodamo sol in mešamo deset minut na visoki hitrosti. Čisto na koncu vmešamo makova semena; ko so enakomerno razporejena, dodamo še vodo in premešamo le toliko, da se ta vmeša v testo. Testo pustimo na hladnem vzhajati vsaj tri ure. Vzhajano testo stresemo na pult, ga razdelimo na dva dela in oblikujemo hlebčka. Položimo ju v pehar in damo vzhajati. Kruh pustimo na toplem ali pa prestavimo na hladno (lahko tudi v hladilnik). Pazimo, kdaj bo kruh primerno vzhajal glede na temperaturo prostora (na hladnem lahko tudi dve uri ali več). Če ga pustimo dlje vzhajati, je precej bolj aromatičen in okusen.

Kruh je primeren za v pečico, ko se volumen skoraj podvoji, ob pritisku prsta v testo pa se testo počasi vrne na prvotno mesto. Pehar obrnemo, v kruh zarežemo vzorec in ga prestavimo v vročo pečico. Manjši hlebček pečemo deset minut na 240 °C, nato še dvajset minut na 180 °C. Če pečemo v posodi, ga pečemo s pokrovom 20 minut pri 240 °C, nato še deset minut odkritega pri 190 °C.

Podrobna navodila o postopku priprave kruha s kislim testom: www.kruhinpotica.com

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz Jožičine kuhinje: Medeni piškoti

V prispevku boste našli recept za okusne medene piškote...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

KUHALNICA: Najboljši marmorni kolač

Najboljši marmorni kolač je slasten, rahel in okusen. S...

Namesto kuhanega vina ta zimska alkoholna pijača!

Recept za to pijačo je bil pravi zimski hit že leta 201...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Zdravilna kurkuma v naši prehrani (načini priprave)

Kurkuma, rastlina podobna ingverju, prihaja iz Daljneg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.