Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen domač puding? Preberite recept za vanilijev ali čokoladni puding.
Domači puding (foto: Jožica Ostrožnik)
Domači puding (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 3 porcije, ki jih vidite na sliki boste potrebovali:
1/2 l domačega mleka (ali 2,5 dcl tekoče alpske smetane - za stepanje + 2,5 dcl mleka)
2 celi jajci
5 dkg gustina (koruzni škrob)
2 žlici sladkorja
1 vanili sladkor(ali sredica 1 vanilijevega stroka)
+ za čokoladni puding še 5 dkg čokoladnih kapljic (ali čokolade za kuhanje)

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Vložene jagode (v sopari kuhano sadje)

Priprava:
1.Od navedene količine vzamite 1 dcl hladnega mleka, mu dodajte gustin in s paličnikom ali šibo dobro premešajte v gladko zmes brez grudic.

2.Jajci, sladkor in vanili sladkor s paličnikom ali šibo premešajte v gladko, malo puhasto kremo.

3.Ostanek mleka zavrite (če boste dodali vanilijev strok, ga dodajte sedaj) in v njega najprej zakuhajte pripravljen gustin, neprenehoma mešajte s paličnikom ali šibo, da ne bo grudic.

Vlijte še jajčno kremo in prav tako ob neprestanem mešanju kuhajte nadaljni 3 do 5 minut.

Tako ste dobili osnovni vanilijev puding.

Če želite čokoladnega, dodajte že kuhanemu pudingu, preden ga vlijete v skodelice, čokoladne kapljice ali čokolado ter temeljito premešajte, da postane gost, kremast, enotne čokoladne barve in pravilne strukture.

Za kakovovega dodajte 2 žlici kakava v prahu, po istem navodilu kot pri čokoladnem.

Za sadnega pa morate sadje najprej pokuhati z žlico sladkorja in prav tako dodati in premešati tik pred vlivanjem.

Vlijte v skodelice, ki ste jih prej oplaknili z mrzlo vodo, da se puding ne oprime preveč robov.

Dekoracija po želji.

Pohitite, kosilo se bliža, rabite le še kratek čas za hlajenje.

Tole sem morala naknadno dopisati, mi smo že po kosilu, lahko vam zatrdim, ni primerjave s kupljenim, zelo je dober in polnega okusa, moje priporočilo, dajte 1/2 smetane in 1/2 mleka.

Iz Jožičine kuhinje za danes tale misel : "Ljubezni in čokolade ni nikoli preveč."

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhi

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.