Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno odžeja. Jožica razkriva recept zanj..
Meta za odličen metin sirup. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Meta za odličen metin sirup. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 6 litrov sirupa boste potrebovali:

30 dkg sveže nabrane katerekoli mete
4 l vode (lahko še dodate 3dcl več)
4 kg sladkorja
14 dkg citronke
4 limone
6 litrskih steklenic z zamaški, ki jih za 10 minut položite na mrežo v pečici, na 110 stopinj (pečico prej ogrejte), da se uniči večina bakterij.

Ko boste nabirali meto, pazite, da ne boste imeli v njej "Ansambel Lojzeta Slaka" (da ne bo pomote, tu mislim na slak - plevel :) ).

Vodo zavrite, odstavite in vanjo stresite sladkor in citronko. Mešajte toliko časa, da se oboje povsem raztopi. Vrela sladkorna raztopina se mora malo ohladiti (zaradi eteričnih olj, ki so v meti). Med tem časom z ostrim nožem narežite meto (če je potrebno, jo prej operite). Prav tako narežite limone na rezine. Najprej dajte v toplo vodo narezano meto, po meti razporedite rezine limone. Pokrijte in pustite 24 ur, bolj na hladnem. Po pretečenih 24 urah najprej odstranite iz tekočine meto, ki jo lahko ožamete skozi gazo. Nato na čiste steklenice položite lijak in nanj gosto cedilo ter sirup nalijte vanje in pokrijte z zamaški.

Rok uporabe: če boste upoštevali navodila dosledno, bo sirup uporaben vsaj pol leta.

Predlog: Če vam je sirup presladek, lahko uporabite polovico manj sladkorja - v tem primeru morate sirup še segrevati na 80 stopinj in še vročega polniti.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.