Iz Jožičine kuhinje: Umešana jajca (MasterChef 2022)

Če želimo res popolna umešana jajca - rahla, sočna, okusna in kremasta, je potrebno kar nekaj spretnosti, pomembni pa so predvsem detajli.
Kremasta umešana jajca. (Foto: Jožica Ostrožnik)
Kremasta umešana jajca. (Foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Umešana jajca so najljubši zajtrk. Kot pravi Karim Merdjadi, se zdi njihova priprava zelo preprosta. Toda, če želimo res popolna ... rahla, sočna, okusna in kremasta, je potrebno kar nekaj spretnosti, pomembni pa so predvsem detajli.


Veliko negativnih in le malo pozitivnih kritik sem slišala in prebrala na ta recept, zato sem se odločila, da jih pripravim tudi sama. Moramo vedeti, da gre za umešana "kuhana" jajca, to niso pečena stepena jajca ali jajca z ocvirki, čebulo, slanino ali salamo, s papriko itd... ki jih pripravljamo v naših domačih kuhinjah.


8 do 10 minut si vzamimo za pripravo.


Sestavine :
3 sveža domača jajca
15 do 20 gr masla
1 zvrhana čajna žlička kisle smetane
poper
sol


Priprava :
Jajca ubijemo v skodelico in jih z vilicami razžvrkljamo (a ne preveč, ker ne želimo utekočinjena jajca!!).


Jajca popopramo. Soli NE dodamo, saj se jajca zaradi nje začnejo utekočinjati.
Prlijemo jih v kozico ("kuhali"jih bomo v kozici ne v ponvi!!)
Dodamo jim košček masla.


Pričnemo jih kuhati na relativno visokem ognju, ves čas (neprestano) jih moramo mešati z lopatko, z vsakim potegom jih postrgamo z dna kozice, da se ne primejo. Med kuhanjem moramo skrbno nadzorovati temperaturo ognja in jajc, to najbolj enostavno naredimo tako, da kozico večkrat odstavimo z ognja, da nam jajca ne bi prehitro zakrknila (to je najbolj pomembna faza!!), jajca pa med neprestanim mešanjem nekoliko ohladimo, zatem kozico spet pristavimo na ogenj. Ta postopek ponavljamo, dokler se jajca ne sprimejo ter postanejo zelo kremasta. Pripravljena so, ko se strdijo, a so še vedno malce vlažna.


V tej fazi jajca odstavimo, jih posolimo in vanje vmešamo zvrhano čajno žličko kisle smetane. S tem dosežemo, da postanejo še bolj kremasta in polnega okusa, istočasno pa dodatek smetane prepreči, da bi se preveč skuhala.


Umešana jajčka samo še postrežemo s kosom dobrega kruha.
Če vas ta recept ni prepričal, potem jih pustite, da vam malo bolj zakrknejo in nato dodajte smetano, tudi slikco sem vam prilepila v komentarje (posuta so s sveže nasekljanim petršiljem, jedo se z vilicami).


NASVET: naj vas spomnim, v trgovinah se dobi kisla smetana z 20% mlečne maščobe in manj mastna, z 12% mlečne maščobe.
Če želite, da vaš obrok ne bo preveč kaloričen, potem lahko izbirate smetano.


Dober obrok za bolnike in starejše.
Še nekaj me zelo moti, hrane NIKOLI ne kritizirajmo, kadar ni po našem okusu, se spomnimo na tiste, ki je nimajo!!

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.