Iz Jožičine kuhinje: Velikonočne male pletenice - venčki s pirhi

Iz Jožičine kuhinje prihaja krasen recept za velikonočno dobroto.
Velikonočna pletenica iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Velikonočna pletenica iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

"Tako so mehki, tako dobri, kot tisti, ki jih kupimo, ne vem, kaj jim da tako dober okus, mogoče malček mandljeve arome. Testo diha.
Ta recept toplo priporočam," pove Jožica.

Sestavine:
750 gr bele mehke moke
3 jajca
1 + 1/2 kocke svežega kvasa (63 gr)
1 pecilni prašek
2 vanilijeva sladkorja
125 ml olja
250 ml mleka
125 gr sladkorja
lupina limone in pomaranče
1 čž soli (ravna)
2 jušni žlici ruma
aroma mandljev

Za posip:
2 žlici kristalnega sladkorja, ki mu dodamo
1 vanilijev sladkor

Priprava:
Najprej postavimo kvasec (nadrobljeni kvas, žlička sladkorja in žlica moke z 1 dcl mlačnega mleka - vse vzamemo od osnove).
Cela jajca in sladkor penasto zmiksamo (fino zmiksamo, malo dlje časa). Dodamo malo bolj segreto mleko, ki ga dolivamo postopoma med miksanjem, nato dodamo isto še olje, rum, dodamo vse arome - vanilijev sladkor, naribano lupinico limone in pomaranče, mandljevo aromo. Sedaj najprej zamenjamo metlico za kavelj.

Najprej dodamo 1/3 mešanice presejane moke, pecilnega praška in soli, vmes malo pregnetemo ter dodamo vzhajani kvasec, nato še v dveh delih dodamo moko in gnetemo malo dlje. Testo je zelo fino elastično in diši. Na koncu ga obdelamo s spatulo v kepo, pokrijemo najprej z živilsko folijo in še s kuhinjsko krpo. Vzhaja naj v topli kuhinji do 1 uro in pol. Vzhajano testo rahlo stresemo na dobro naoljeno delovno površino in ga razdelimo na koščke enake teže 40 gr (dobili bomo približno 40 kosov - to je za 20 pletenic kot jih vidite na sliki).

Venčke oblikujemo tako, da najprej posvaljkamo 2 kroglici v dva srednje debela svaljka, dolžine cca 20 cm, ki ju med sabo prepletemo in oblikujemo v krog, na sredino pa vtisnemo kuhano jajce, ki ga naravno obarvamo - skuhamo v čebulnih lupinah ali v refošku, teranu).
Venčke polagamo na namaščen pekač ali na peki papir in pri tem pazimo na razdaljo, saj bodo vzhajale 1 uro (pokrite). Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Zdaj pa pozor!!

Pekač z vzhajanimi venčki, ki jih nič ne premažemo, damo v pečico in takoj znižamo temperaturo na 150 stopinj, pečemo brez ventilacije 30 do 35 minut. Ko so pečene, jih takoj premažemo z raztopljenim maslom, da dobijo tisto lepo barvo, da se svetijo in so sočne. Nato pa jih obilno posujemo z mešanico kristalnega in vanilijevega sladkorja.
Ko jih ješ, se počutiš kot, da je velika noč

NASVET: če želite velike pletenice, vzhajano testo razdelite na 3 enako velike kose, iz vsakega kosa naredite 3 svaljke, ki jih spletete v pletenico. Večje pletenice pecite 5 minut dlje.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.