Iz Jožičine kuhinje: Žemljice iz pirine moke z dodatkom kislega testa

Tokrat naša ambasadorka Jožica z nami deli recept za pirine žemljice.
Žemljice iz pirine moke. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Žemljice iz pirine moke. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:
1 kg pirine moke (polnozrnate)
1/2 zavitka kislega testa
1kocka svežega kvasa (42 gr)
3,5 dcl mleka
2,5 dcl vode
1/2 dcl olja
1 ravna žlica soli
1 ravna žlica sladkorja

Izdelava:
Obe suhi sestavini moko in kislo testo premešamo. V sredini naredimo jamico, v katero dodamo nadrobljeni kvas, sladkor in mlačno vodo ter pokrijemo z moko. Pustimo vzhajati 15 minut. Ob robu posolimo. Prilijemo mešanico mlačnega mleka in olje.

Zamesimo srednje mehko testo, ki ga takoj raztehtamo na težo 9 dkg in ga oblikujemo v gladke kroglice.Kroglice posvaljkamo v debelejše svaljke, ki jih odlagamo direktno na pekač v primerni razdalji. V sredino vsakega svaljka s pomočjo ročaja kuhalnice naredimo globoko zarezo. Žemljice vzhajamo 20 minut. Pečemo jih v že segreti pečici na 220 stopinj 10 minut. Vroče premažemo z mešanico stopljenega masla in olja (1/2dcl) in jih za 5 minut vrnemo v pečico.
Če pečemo z ventilacijo, naravnamo temperaturo za 20 stopinj nižje.
Prednost pri peki žemljic je pri vzhajanju, saj jih pečemo iz mladega testa (to pomeni krajši čas vzhajanja). Dobili boste 20 žemljic.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Zaščitite se pred zlorabo! Naučite se varno uporabljati pameten telefon

Pametni telefoni so že skoraj postali neločljiv podaljš...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.