Iz Jožičine kuhinje: srčki za posebne priložnosti

Pridejo posebni trenutki: poroke, obhajila, birme, praznovanja obletnic, mature... in takrat vam bodo vabljivi sočni srčki z okusom vanilije in sladke smetane iz biskvita in rdečim prelivom čudovito polepšali praznično mizo, saj so prava paša za oči. Z njimi boste prijetno posladkali tudi brbončice.
Srčki za posebne priložnosti. (Foto: Iz Jožičine kuhinje iz Facebooka)
Srčki za posebne priložnosti. (Foto: Iz Jožičine kuhinje iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za izdelavo je potrebno malo spretnosti, vaje in potrpežljivosti. Z drobnimi nasveti bom pomagala jaz.

Zelo pomembna je že velikost pekača, mere zanj so 40 × 30 cm. Obvezno morate imeti nastavljiv okvir. Modelček za izrezovanje piškotov je velikosti 5 × 4 cm. Biti pa mora tanek ter oster in dovolj visok, če ga nimate si pomagajte z dvema enakima, ki ju pri izrezovanju položite vrh en drugega. Vsakokrat modelček obrišite s papirnato brisačo, da bodo izrezani srčki lepi. Izrezujte tako, da boste dobili maksimalno število srčkov, 47 do 49 kosov. Izrezovati morate potrpežljivo in najboljše naslednji dan. Najlepši so položeni v papirnate minjončke. Biskvit se peče na peki papirju, ki ga po peki ne odstranimo, to naredimo sproti pri izrezovanju, če bo potrebno.

Sestavine za biskvit:
5 jajc
5 žlic sladkorja (ravnih)
1 vanilijev sladkor (ali malo vanilijeve arome)
3 žlice moke (malo bolj kot ravne)
2 žlici grenkega kakava v prahu (ravni)
Sestavine za kremo :
1/2 l mleka
1 vanilijev puding
4 žlice sladkorja
1 vrečka želatine v prahu (10 gr = 1 dkg)
(nadomestite jo lahko s 6 lističi želatine)
6 dcl sladke smetane (ne rastlinske)
3 vrečke kremfixa

Sestavine za preliv:
3 zavojčke rdečega preliva za torte
7,5 dcl višnjevega soka (od kompota)

Izdelava:
Cela jajca, sladkor in vanilijev sladkor zmiksamo v penasto zmes.
Dodamo moko in kakav, ki ju obvezno presejemo, masa ne sme imeti grudic. Dovoljeno vam je vse skupaj kar z mikserjem na hitro premešati. Masa je malenkost bolj tekoča. Vlijte jo na peki papir v pekač in enakomerno poravnajte. Pekač potisnite v že ogreto pečico in pecite na 180 stopinjah 10 minut (brez ventilatorja). Ohladite biskvit. Za kremo najprej pripravite želatino. Mleti želatini dodajte 4 žlice hladne vode, premešajte in pustite 10 minut, da nabrekne (če boste uporabili lističe, jih namočite prav tako v hladno vodo in pustite 5 minut, preden jo uporabite, jo le vzamete iz vode in na rahlo ožamete). Na mleku skuhajte puding s 4 žlicami sladkorja. Pripravljeno želatino dodajte v vroč puding in mešajte, da se raztopi. Puding bo precej redek, a nič bati, želatina ga bo med ohlajanjem strdila do prave konsistence, le občasno ga premešajte, da se izognete skorjici. Sladko smetano stepite do čvrstega, na sredini stepanja ji dodajte kremfixs. Stepeno smetano umešajte v ohlajeni puding (z mikserjem na kratko!!) Biskvit natančno obložite z okvirjem, seveda vse delate v pekaču! Kremo namažite po biskvitu ter jo enakomerno poravnajte (to je zelo pomembno!). Krema se mora sedaj strditi! Med tem časom skuhajte preliv. Najprej vsebino raztopite z mešanjem kar v hladnem višnjevem soku, nato pristavite na štedilnik in med mešanjem segrejte tik do vrenja.

Nato odstavite in počakajte da se preliv nekoliko ohladi... in ko opazite prve znake želiranja, ga prelijte čez kremo. Pri tem morate biti zelo pazljivi, ker preliv hitro želira, vi pa rabite povsem gladek preliv, da bo končni izdelek lep, vam pa v veselje in ponos.
Srčke izrežite naslednji dan.

Okvir previdno odstranite tik pred izrezovanjem, ob notranjem robu si pomagajte s tankim nožem, ki ga pokončno povlečete ob robu biskvita.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.