Jeste jo lahko, četudi je rok trajanja potekel!

Nekatera živila lahko jeste tudi potem, ko jim je že potekel rok uporabe. Katera so in zakaj so kljub temu še vedno užitna, si preberite v prispevku!
Jajca, ki jih hranite v hladilniku, so uporabna dolgo časa. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Jajca, ki jih hranite v hladilniku, so uporabna dolgo časa. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Jajca
Jajca lahko hranite v hladilniku brez strahu še vsaj štiri do pet dni potem, ko jim je potekel rok uporabe. S starostjo jajca izgubljajo na kvaliteti, če boste iz njih pripravljali sneg iz beljakov, potem potrebujete sveža.

Kako prepoznate sveža jajca? V korito natočite vodo in vanjo potopite jajca. Sveža jajca bodo potonila, manj sveža pa bodo plavala pri vrhu. Če jajce plava na vrhu, je to znak, da je pokvarjeno in ga raje ne uporabljajte. Prav tako ga zavrzite takoj, če bo imel neprijetni vonj.

Žitarice in kosmiči
Žitarice in kosmiči za zajtrk imajo največkrat napis na embalaži, da jih je najbolje uporabiti do določenega datuma. A lahko jih jeste tudi, ko se jim rok izteče. Če imajo enak vonj, okus, potem so še vedno užitne in jih lahko mirno porabite do konca.

Jabolka
Če želite ohraniti jabolka dlje časa sveža, jih hranite v plastični vrečki, ki ste ji naredili nekaj lukenj za zrak. Postavite jih v hladilnik. Jabolka bodo tako sveža vsaj tri tedne.

Salame
Tudi suhe salame in klobase, ki jim je poteke rok, so lahko uporabne še nekaj tednov. Izogibajte se takih, ki imajo zeleno plesen. Če se na njih naredi bela plesen, niso škodljive, le obrišite jo, salame olupite in jejte. Če bo salama ali suha klobasa pokvarjena, bo imela neprijeten vonj in okus.

Jogurt, skuta, kisla smetana
Tudi mlečni izdelki imajo največkrat napisan rok uporabe z rezervo. Četudi je ta potekel in če lonček ni napihnjen, je izdelek še vedno uporaben. Mlečne izdelke, ki so čez rok in niso kisli, plesnivi ali v napihnjeni embalaži, lahko uporabite za peko.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Naravna rastlina, ki pomaga lajšati simptome menopavze in dviga libido

Če se spopadate z nadležnimi simptomi menopavze in nizk...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.