KUHALNICA: Domače, domače!

Preprosto, okusno, nasitno, domače, za vse okuse, poceni, enostavno in hitro narejeno. Takšno bo današnje kosilo: fižolova juha, skutini slivovi cmoki in jabolčni kompot. Se boste priprave lotili tudi vi?
Fižolova juha, slivovi skutni cmoki in kompot. (foto: P.L.)
Fižolova juha, slivovi skutni cmoki in kompot. (foto: P.L.)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Nekoč ni bilo nič posebnega, danes pa je že redkost kosilo, kuhano iz domačih sestavin. Redkost je še kosilo, kuhano doma. Če v velikem mestu poveš, da vsak dan kuhaš, si pa že malo čuden, za nekatere pa občudovanja vreden. Če kuhaš kosilo, kar je bilo nekoč nekaj povsem samoumevnega.

Hočeš ali nočeš – moraš, če je družina lačna!

Fižol sem v vodi namočila že včeraj. Kuhal se je dopoldan. Tudi kompot sem naredila že zgodaj, to pa zato, da je potem ves dan prijetno dišalo po stanovanju. Kaj je boljšega kot dober in zdrav napitek, pa še dišeče stanovanje!

Domača jabolka sem narezala na krhlje, dodala četrt žličke cimeta, nekaj klinčkov, kuhala v vodi dobrih pet minut. Ko se je kompot nekoliko ohladil, sem ga precedila v stekleni vrč, dodala dve žlici domačega medu in dobro premešala. Hladnemu lahko dodate tudi limonin sok.

Cmoke sem naredila iz skute, enega jajca, moke in sliv. Skuto sem zmešala z jajcem, dodala moko, toliko, da se ni testo več prijemalo prstov. Pravilno bi bilo, da bi počivalo pol ure v hladilniku, a naše kosilo se je mudilo. Naredila sem cmoke, v vsakega dala po eno domačo slivo. Te imamo zamrznjene v hladilni omari prav v ta namen.

Fižolova juha je nastala iz kuhanega in pretlačenega fižola, dodala sem še žličko doma pripravljene jušne kocke. To sem naredila letos samo iz mletega domačega česna in peteršilja ter soli. Tudi nekaj paradižnika iz tube sem stisnila vanjo. To navado sem pobrala še po stari mami. In kadar je po nesreči pustila paradižnik v tubi na pultu, sem takoj izkoristila priložnost, odvila pokrovček in si ga stisnila nekaj v usta. Stara mama pa se je jezila, da to ni zdravo. Ona je v fižolovo juho dodala domače rezance, ki jih je naredila sama, jaz pa dodam nekaj makaronov polžkov.

Preprosto, okusno in domače. Domači so okusi, vonj, ki se širi po stanovanju ob kuhanju takšnega kosila, pa spominja na staro mamo, na nekoč, ko je bilo kuhanje nekaj povsem samoumevnega in vsako kosilo domače.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.