KUHALNICA: Drugačen jesenski zavitek

Jesenski 'štrudelj' je malce drugačen od običajnega. V njem sta se poleg jabolk znašla tudi buča in korenje.
Odličen jesenski zavitek (foto: OblizniPrste.si)
Odličen jesenski zavitek (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Štrudelj res ni moja prva izbira, ko se odločam za peko sladic, a so me pravkar nabrana domača jabolka napeljala na misel o peki jabolčnega zavitka.

Ker je narava v tem času tako radodarna s pridelki, v kotu kuhinje pa so čepeli še zadnja letošnja bučka in nekaj korenčkov, sem dobila navdih za malo drugačen jabolčni zavitek – nastal je odličen jesenski štrudelj.

Sestavine za jesenski štrudelj:

  • 500 g listnatega testa
  • 180 g jabolk
  • 450 g bučk
  • 250 g korenja
  • sladkor in cimet po okusu
  • 2 žlici kisle smetane ali smetane za kuhanje
  • 2 žlici masla

PREBERITE TUDI: Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Postopek za jesenski štrudelj:

1) Za jesenski štrudelj najprej pripravimo nadev. Zanj olupimo, operemo, narežemo in naribamo jabolka, bučke in korenje. Lahko si pomagamo z multipraktikom ali pa uporabimo ribežen. Količino sestavin lahko prilagodimo svojemu okusu ali ponudbi svojega vrta.

2) Vse premešamo in sladkamo po okusu. Po želji dodamo tudi cimet. Uporabila sem 2 noževi konici cimeta in 5 žlic sladkorja.

3) Dodamo še smetano za kuhanje ali kislo smetano in vse dobro premešamo.

4) Pripravimo pekač: na dno položimo kos papirja za peko. Na pult razgrnemo kuhinjsko krpo in nanjo položimo listnato testo. Na prvo plast testa damo približno dve zvrhani žlici nadeva in ga razporedimo po celotni površini. To bomo najlažje storili z vilico.

5) Rob ob krajši stranici zapognemo, nato pa po dolžini zvijemo nadevano testo v zavitek. Položimo ga na pekač.

6) Ko na tak način porabimo ves nadev in vse zavitke zložimo na pekač, jih po vrhu premažemo s stopljenim maslom. Tega damo v kozico in na štedilniku na nizki temperaturi mešamo, dokler se ne stopi. Potem ga s pomočjo kuhinjskega čopiča nanesemo na zavitek, da se lepo zasveti.

7) Jesenski zavitek pečemo približno 40 minut pri 150 °C oziroma dokler ni lepo zlatorjavo zapečen.

8) Rahlo ohlajenega lahko posujemo s sladkorjem v prahu in čimprej postrežemo, okusen pa je tudi hladen.

Zavitek bo še bolj okusen, če boste testo pripravili sami.

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

  

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

KUHALNICA: Osvežilna limonina krema

Sonce nas je te dni prijetno grelo in k takemu vremenu ...

Okusno in domače: Preproste gobje jedi

Sezona gob je tukaj. Če jih tudi vi radi nabirate in je...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

KUHALNICA: Mehki in slastni medenjaki

Medenjaki … mmmm. Med in vonj po cimetu me vedno z misl...

Iz Jožičine kuhinje: Domači krompirjevi kroketi

Odličen recept za hitro kosilo: Hrustljavi, zelo okusni...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.