Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet balkanske kulinarike in se naučili, kako pripraviti domači ajvar. Ajvar je priljubljen namaz, pripravljen iz rdeče paprike in česna, ki ga lahko uporabimo kot prilogo, dodatek k jedem ali pa ga preprosto namažemo na kruh.
Domač ajvar (Foto: Karmen Valant)
Domač ajvar (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Danes je ajvar priljubljen po celem Balkanu in ga poznajo tudi širše po svetu kot okusen in zdrav namaz.

Sestavine za domači ajvar:

3 kg rdeče paprike (najbolje vrste kapija ali rdeči rog)
1 kg jajčevcev
5-6 strokov česna
200 ml sončničnega olja
3 žlice soli (po okusu)
3 žlice sladkorja (po okusu)
100 ml kisa (neobvezno)
1-2 sveža čilija (po želji za pikantnost)

Preberite tudi: Kako naredimo domač jabolčni kis (za manjše gospodinjstvo)?

Podroben recept za domači ajvar po korakih

Najprej temeljito operite rdeče paprike in jajčevce. Paprike očistite semen in narežite na polovice. Jajčevce prav tako narežite na polovice.

Pečico segrejte na 220°C. Paprike in jajčevce razporedite na pekač obložen s papirjem za peko. Pecite jih približno 30-40 minut, dokler ne postanejo mehki in se kožica paprik začne mehurčkati in črniti. Med pečenjem paprike obrnite, da se enakomerno spečejo.

Pečeno zelenjavo preložite v veliko posodo in jo pokrijte s pokrovom ali kuhinjsko krpo, da se ustvari para. To bo olajšalo lupljenje. Po približno 20 minutah olupite paprike in jajčevce ter odstranite peclje in semena.

Pečeno in olupljeno zelenjavo zmeljite v mlinčku za meso ali mešalniku, dokler ne dobite homogene mase. Če želite bolj grobo teksturo, uporabite mlinček za meso, za gladko teksturo pa mešalnik.

V velikem loncu segrejte sončnično olje. Dodajte zmleto zelenjavo in jo na zmernem ognju kuhajte približno 2-3 ure, dokler ajvar ne doseže želene gostote. Med kuhanjem ajvar redno mešajte, da preprečite, da bi se prijel na dno lonca. 

Proti koncu kuhanja dodajte sesekljan česen, sol, sladkor, kis in po želji sesekljan čili za pikantnost. Po okusu prilagodite začimbe.

Ajvar kuhajte še približno 15-20 minut, da se okusi dobro premešajo.

Preberite tudi: Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Sterilizirajte kozarce in pokrove. Vroč ajvar nalijte v sterilizirane kozarce, pri čemer pazite, da ne ostane zračni prostor. Kozarce tesno zaprite in jih postavite v vrelo vodo za približno 10 minut, da se ustvarijo vakuum in podaljša obstojnost. Nato jih previdno odstranite iz vode in ohladite na sobno temperaturo.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Ajvar Balkanske jedi Recepti jedi
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.