KUHALNICA: Kremna bučna juha s krompirjem

Bučna juha je lahek in okusen obrok. Obožujejo jo otroci in tudi starejši. Je nizkokalorična juha za ljudi, ki želijo izgubiti kakšen kilogram in očistiti notranje organe.
Namesto navadnega krompirja lahko uporabite tudi sladki krompir. (Foto: Arhiv)
Namesto navadnega krompirja lahko uporabite tudi sladki krompir. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Postrežemo jo lahko za kosilo, malico ali večerjo. Priprava je enostavna in hitra.

Pri pripravi lahko uporabimo sveže bučke ali pa zamrznjene bučke, ki smo jih shranili za ozimnico. Odvisno kateri letni čas jo kuhamo.

Okus juhe obogatimo z domačo jušno zelenjavo, čebulo in česnom. Popestrimo pa z zlatimi kroglicami, rižem, ribano kašo, rezanci, ajdovo kašo … Ali pa pojemo juho brez zakuhe.

 

Sestavine za kremno bučno juho s krompirjem za 4 osebe:

  • 300 g bučk
  • 1 čebula ( 100g )
  • 100 g krompirja
  • 5 strokov česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica domače jušne zelenjave
  • sol
  • drobnjak
  • zlate krogljice
  • 1 l vode

 

Priprava kremne bučne juhe s krompirjem:

1) Najprej olupimo čebulo in česen in ju nasekljamo. Buče, če so z mehkim olupkom, dobro umijemo pod tekočo vodo in jih narežemo na kocke. Če pa imajo olupek trd, jih tudi olupimo. Pečke bučk, če so trde odstranimo, mehke pa lahko skuhamo skupaj z bučkam za juho. Jaz sem uporabila domače bučke, ki sem jih že poleti pripravila za ozimnico. Krompir olupimo narežemo na kocke in operemo.

Preberite tudi: Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

2) V lonec damo olje in na njem, ob stalnem mešanju popražimo čebulo, ko je čebula lešnikove barve je dovolj prepražena in lahko dodamo nasekljan česen in še malo popražimo. Krompir dodamo v lonec in zalijemo z vodo, pokrijemo s pokrovko in pustimo vreti 10 minut. Po tem času dodamo v lonec še domačo jušno zelenjavo. Če tega domačega izdelka nimamo, dodamo svežo narezano zelenjavo za obogatitev okusov. Na koncu dodamo sestavinam še bučke. Pokrijemo in pustimo, da prevre in se kuha še 5 minut.

3) S paličnim mešalnikom dobro premešamo in zdrobimo koščke v kremno juho. Bučno juho solimo po želji na koncu kuhanja. Za obogatitev juhe lahko skuhamo riž, ribano kašo, rezance … jaz pa imam najraje zlate kroglice. Servirano juho na krožniku lahko potresemo z drobno narezanim drobnjakom.

4) Zakuhe za v juho je najbolje skuhati v samostojnem loncu in dodajati naravnost v juho na krožniku. To pa zato, da se zakuha ne razkuha, če juho ne pojemo ob enem obroku.

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

KUHALNICA: Osvežilna limonina krema

Sonce nas je te dni prijetno grelo in k takemu vremenu ...

Okusno in domače: Preproste gobje jedi

Sezona gob je tukaj. Če jih tudi vi radi nabirate in je...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

KUHALNICA: Mehki in slastni medenjaki

Medenjaki … mmmm. Med in vonj po cimetu me vedno z misl...

Iz Jožičine kuhinje: Domači krompirjevi kroketi

Odličen recept za hitro kosilo: Hrustljavi, zelo okusni...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

KUHALNICA: Ajdov kruh z orehi

Včasih sem ajdov kruh z orehi občasno kupila v trgovin...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.