KUHALNICA: Kremna bučna juha s krompirjem

Bučna juha je lahek in okusen obrok. Obožujejo jo otroci in tudi starejši. Je nizkokalorična juha za ljudi, ki želijo izgubiti kakšen kilogram in očistiti notranje organe.
Namesto navadnega krompirja lahko uporabite tudi sladki krompir. (Foto: Arhiv)
Namesto navadnega krompirja lahko uporabite tudi sladki krompir. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Postrežemo jo lahko za kosilo, malico ali večerjo. Priprava je enostavna in hitra.

Pri pripravi lahko uporabimo sveže bučke ali pa zamrznjene bučke, ki smo jih shranili za ozimnico. Odvisno kateri letni čas jo kuhamo.

Okus juhe obogatimo z domačo jušno zelenjavo, čebulo in česnom. Popestrimo pa z zlatimi kroglicami, rižem, ribano kašo, rezanci, ajdovo kašo … Ali pa pojemo juho brez zakuhe.

 

Sestavine za kremno bučno juho s krompirjem za 4 osebe:

  • 300 g bučk
  • 1 čebula ( 100g )
  • 100 g krompirja
  • 5 strokov česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica domače jušne zelenjave
  • sol
  • drobnjak
  • zlate krogljice
  • 1 l vode

 

Priprava kremne bučne juhe s krompirjem:

1) Najprej olupimo čebulo in česen in ju nasekljamo. Buče, če so z mehkim olupkom, dobro umijemo pod tekočo vodo in jih narežemo na kocke. Če pa imajo olupek trd, jih tudi olupimo. Pečke bučk, če so trde odstranimo, mehke pa lahko skuhamo skupaj z bučkam za juho. Jaz sem uporabila domače bučke, ki sem jih že poleti pripravila za ozimnico. Krompir olupimo narežemo na kocke in operemo.

2) V lonec damo olje in na njem, ob stalnem mešanju popražimo čebulo, ko je čebula lešnikove barve je dovolj prepražena in lahko dodamo nasekljan česen in še malo popražimo. Krompir dodamo v lonec in zalijemo z vodo, pokrijemo s pokrovko in pustimo vreti 10 minut. Po tem času dodamo v lonec še domačo jušno zelenjavo. Če tega domačega izdelka nimamo, dodamo svežo narezano zelenjavo za obogatitev okusov. Na koncu dodamo sestavinam še bučke. Pokrijemo in pustimo, da prevre in se kuha še 5 minut.

3) S paličnim mešalnikom dobro premešamo in zdrobimo koščke v kremno juho. Bučno juho solimo po želji na koncu kuhanja. Za obogatitev juhe lahko skuhamo riž, ribano kašo, rezance … jaz pa imam najraje zlate kroglice. Servirano juho na krožniku lahko potresemo z drobno narezanim drobnjakom.

4) Zakuhe za v juho je najbolje skuhati v samostojnem loncu in dodajati naravnost v juho na krožniku. To pa zato, da se zakuha ne razkuha, če juho ne pojemo ob enem obroku.

 

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.