KUHALNICA: Napitek za razkisanje telesa

Enostaven način, da ohranimo zdravo telo, je občasno uživanje napitka, ki ga pripravimo kar v domači kuhinji – napitek za razkisanje telesa.
Pripravite si napitek s sodo bikarbono in razkisajte telo. (Foto: Oblizniprste.si)
Pripravite si napitek s sodo bikarbono in razkisajte telo. (Foto: Oblizniprste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prekomerna zakisanost telesa (acidoza) vodi v številne zdravstvene težave in bolezni. Najprej poglejmo, kako se naše telo sploh zakisa?
 
Hrana sodobnega časa, t. i. trgovinska hrana, kjer je sladkor dodan skoraj vsakemu živilu, zakisa telo. Potem so tukaj še alkohol, pijače s kofeinom, mlečni izdelki, meso itd.
 
 
Vsa ta živila znižujejo pH v telesu in posledica je zakisanost telesa.
 
Kako ugotovimo, da je naše telo zakisano – kakšni so simptomi?
 
Peče nas zgaga, imamo razdražen želodec, pogoste prebavne motnje, smo kronično utrujeni, brez energije, težje se skoncentriramo, bolj smo dovzetni za stres in nervozo, imamo težave s spanjem …
 
Katere so najpogostejše težave in bolezni, ki jih povzroča zakisanost telesa?
 
Zakisano telo je razlog za mnoge bolezenske težave, predvsem bolezni sodobnega časa oziroma civilizacijske bolezni, kot so diabetes, rak, osteoporoza, migrena, celulit, razne alergije, tudi putika, revma, motnje v prekrvavitvi, bolezni srca in ožilja, številne gripe, obolenje zob, slab zadah iz ust, zaprtje, driska in še bi lahko naštevali.
 
Napitek za razkisanje telesa – pripomočki:
  • 2 dl kozarec ali skodelica
  • 1 žlička (najboljša je keramična ali lesena)


Napitek za razkisanje telesa – sestavine:

  • 2 dl vode (tople ali vsaj sobne temperature)
  • 1/4 – 1 žlička jedilne sode bikarbone


Napitek za razkisanje telesa – postopek:

Soda, ki deluje na naše telo bazično, ni novost, uporabljale so jo že naše babice, prababice, veliko pred njimi pa celo Egipčani. S pomočjo sode na povsem enostaven način spreminjamo oz. uravnavamo pravi pH v telesu.

Sodo bikarbono damo v 2 dl tople vode in dobro premešamo. Količino sode prilagodimo posamezniku. Če se s sodo srečujete prvič, bo dovolj, da vzamete četrt žličke, da se navadite na okus, ki je malce poseben, “slan”. Za boljši okus lahko po želji dodamo malce limoninega soka. Da, prav ste prebrali – limona, čeprav je kislega okusa, deluje v telesu bazično in je naravni blažilec zgage.

Počakamo, da se soda bikarbona popolnoma raztopi v vodi, šele nato lahko napitek popijemo.

Preberite tudi: Zdravilne goji jagode v naši kuhinji

Pomembno je, da napitek za razkisanje telesa ne pijemo med obrokom, tik pred obrokom ali kakšno uro po obroku. Soda bikarbona namreč nevtralizira želodčno kislino in zaradi tega bi se hrana slabše prebavila. Najboljše je, da jo zaužijemo zjutraj na tešče ali zvečer, pred spanjem. Ker lahko marsikje na spletu preberemo, da mnogi ta napitek priporočajo za vsakodnevno uživanje, naj dodam – bodimo zmerni, poslušajmo svoje telo in napitek popijmo občasno ali po potrebi (npr. ko nagaja zgaga).


Še več receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.