KUHALNICA: Napitek za razkisanje telesa

Enostaven način, da ohranimo zdravo telo, je občasno uživanje napitka, ki ga pripravimo kar v domači kuhinji – napitek za razkisanje telesa.
Pripravite si napitek s sodo bikarbono in razkisajte telo. (Foto: Oblizniprste.si)
Pripravite si napitek s sodo bikarbono in razkisajte telo. (Foto: Oblizniprste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prekomerna zakisanost telesa (acidoza) vodi v številne zdravstvene težave in bolezni. Najprej poglejmo, kako se naše telo sploh zakisa?
 
Hrana sodobnega časa, t. i. trgovinska hrana, kjer je sladkor dodan skoraj vsakemu živilu, zakisa telo. Potem so tukaj še alkohol, pijače s kofeinom, mlečni izdelki, meso itd.
 
 
Vsa ta živila znižujejo pH v telesu in posledica je zakisanost telesa.
 
Kako ugotovimo, da je naše telo zakisano – kakšni so simptomi?
 
Peče nas zgaga, imamo razdražen želodec, pogoste prebavne motnje, smo kronično utrujeni, brez energije, težje se skoncentriramo, bolj smo dovzetni za stres in nervozo, imamo težave s spanjem …
 
Katere so najpogostejše težave in bolezni, ki jih povzroča zakisanost telesa?
 
Zakisano telo je razlog za mnoge bolezenske težave, predvsem bolezni sodobnega časa oziroma civilizacijske bolezni, kot so diabetes, rak, osteoporoza, migrena, celulit, razne alergije, tudi putika, revma, motnje v prekrvavitvi, bolezni srca in ožilja, številne gripe, obolenje zob, slab zadah iz ust, zaprtje, driska in še bi lahko naštevali.
 
Napitek za razkisanje telesa – pripomočki:
  • 2 dl kozarec ali skodelica
  • 1 žlička (najboljša je keramična ali lesena)


Napitek za razkisanje telesa – sestavine:

  • 2 dl vode (tople ali vsaj sobne temperature)
  • 1/4 – 1 žlička jedilne sode bikarbone


Napitek za razkisanje telesa – postopek:

Soda, ki deluje na naše telo bazično, ni novost, uporabljale so jo že naše babice, prababice, veliko pred njimi pa celo Egipčani. S pomočjo sode na povsem enostaven način spreminjamo oz. uravnavamo pravi pH v telesu.

Sodo bikarbono damo v 2 dl tople vode in dobro premešamo. Količino sode prilagodimo posamezniku. Če se s sodo srečujete prvič, bo dovolj, da vzamete četrt žličke, da se navadite na okus, ki je malce poseben, “slan”. Za boljši okus lahko po želji dodamo malce limoninega soka. Da, prav ste prebrali – limona, čeprav je kislega okusa, deluje v telesu bazično in je naravni blažilec zgage.

Počakamo, da se soda bikarbona popolnoma raztopi v vodi, šele nato lahko napitek popijemo.

Preberite tudi: Zdravilne goji jagode v naši kuhinji

Pomembno je, da napitek za razkisanje telesa ne pijemo med obrokom, tik pred obrokom ali kakšno uro po obroku. Soda bikarbona namreč nevtralizira želodčno kislino in zaradi tega bi se hrana slabše prebavila. Najboljše je, da jo zaužijemo zjutraj na tešče ali zvečer, pred spanjem. Ker lahko marsikje na spletu preberemo, da mnogi ta napitek priporočajo za vsakodnevno uživanje, naj dodam – bodimo zmerni, poslušajmo svoje telo in napitek popijmo občasno ali po potrebi (npr. ko nagaja zgaga).


Še več receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Vložene češnje

Sezona češenj je tu. Če jih imate v izobilju, če so se ...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.