KUHALNICA: Nauki jutranjega sprehoda

Slovenci imamo na desetine revij o zdravi prehrani, ki tekne želodcu, vsi vemo, kakšna mora biti zdrava prehrana, a imamo kljub temu najraje prav hrano, ki »obleži« v želodcu.
Domača zelenjava ali dunajski zrezek? (foto: Milena Miklavčič)
Domača zelenjava ali dunajski zrezek? (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V novi rubriki Kuhalnica boste našli obilo receptov za okusna in poceni kosila, malice, sladice. Naša ambasadorka Milena Miklavčič vam bo iz prve roke pokazala, da je lahko kuhanje tudi poceni in morda še slajše!

Četudi je bilo jutro megleno, me je ''potegnilo'' na pot proti Javorču, priznam pa, da sem se na sredi obrnila tudi zato, ker so bili žepi polni lisičk, pa se mi jih je zdelo škoda, da bi se 'speštali'.

Vmes se je zgodilo naključno srečanje, beseda je dala besedo in gospa je začela tarnati o 'težkem' želodcu, ki ga je 'fasala' na včerajšnji ohceti.

''Večerja je bila za 'vola ubit'. Pohanci so viseli čez krožnik, delali pa so družbo kremenateljcu, praženemu krompirju, štruklju in žlički zelenjave iz konzerve. Zraven je bila, seveda, tudi solata. Četudi je bilo gostišče, kjer je bilo slavje, 'domače', je bila hrana 'trgovinska'. Potem so sledile še slaščice, obilo potresene z raznobarvnimi 'cukrčki', na pogled zelo lepi, okus pa so imeli po posladkanem žaganju. Zraven mene je sedela ženska s potrojeno težo, zapomnila sem se jo po tem, da vse do dveh, ko sva z možem šla domov, ni zaprla ust. Če ni jedla, je govorila,'' je med drugim potarnala sogovornica.

Ko sem se vračala, sem o njenih besedah obilo razmišljala.
Slovenci imamo na desetine revij o zdravi prehrani, na internetu obstaja več tisoč strani, kjer pišemo o hrani, ki tekne želodcu, pa ga obenem tudi boža in ljubkuje
Kljub temu se tudi meni dogaja, da pa se po - tudi podeželskih gostilnah, kar je še najbolj žalostno - dobi v glavnem pohance & ostalo, 'tipično' slovensko. Od bureka do pizze.
Če pa se človek slučajno 'zmoti' in naroči nekaj 'lahkega', natakar prinese na krožniku (vseeno, je to Prekmurje, obala ali kje drugje po Sloveniji) trgovinske sojine polpete, korenje, grah, fižol iz konzerve, pa morda še kakšen žvečilni gumi v obliki cenenega, na razprodaji kupljenega njoka. Brrr ...

Nekoč sem bila (po službeni dolžnosti) na neki predstavitvi lokalno pridelane hrane.
Ko je bilo le-te konec, se oglasi ena matrona:''Od te zelenjave, o kateri smo govorili vse dopoldne, sem postala pošteno lačna in upam, da bo za kosilo kaj konkretnega.''
In je tudi bilo.
Žal.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.