KUHALNICA: Pečena cvetača in brokoli - malo drugače!

Včasih ne vemo kakšno prilogo bi ponudili k neki jedi ali pa bi si naredili hitro kosilo, ki pa ni ravno vsakdanje, pa še zdravo je. Včeraj sem si zaželela cvetače in brokolija, pa še hčerama sem želela dokazati, da sta ti dve zelenjavi lahko okusni in ne nujno razkuhani.
Pečena cvetača in brokoli (foto: Tina Teršek)
Pečena cvetača in brokoli (foto: Tina Teršek)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Pečena cvetača in brokoli
½ manjše glave cvetače
½ manjše glave brokolija
3 stroki česna
1 žlička arašidovega masla
1-2 ščepca soli ali po okusu
1 vejica stebelne zelene
ščep nastrganega muškatnega oreščka
svež limonin sok ¼ ekološke limone in nastrgana limonina lupinica
ščep mletega mešanega popra
2 žlici olja zemeljskih mandljev ali kakšnega drugega rastlinskega olja

Za sladokusce: lahko naribate ingver, ki se dobro poda k limoni (po okusu)

Preberite tudi: Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Priprava:
Pečico zagrejemo na 180°C. Zavremo oslajeno vodo in za par minut potopimo narezano in očiščeno cvetačo in brokoli. Odcejeno stresemo v pekač in vse skupaj postavimo v pečico. Med tem pripravimo preliv. Sol, arašidovo maslo, zeleno, muškatni orešček, limonin sok in lupinico, poper in olje zmeljemo v sekljalniku, da dobimo gladek preliv (po želji dodamo še nariban ingver). Vzamemo pekač iz pečice in prelijemo cvetačo in brokoli. Česen narežemo na polovičke in ga dodamo k cvetači in brokoliju. Vse skupaj z žlico premešamo in postavimo nazaj v pečico. Pečemo še približno 10 minut ali dokler brokoli in cvetača rahlo ne porjavita. Jed lahko uživamo samostojno ali kot prilogo.

Brokoli je vrsta zelenjave, ki bi morala biti na našem jedilniku zelo pogosto uvrščena. Poznali so ga že Rimljani, kasneje pa so ga začeli ceniti tudi zaradi pozitivnih lastnosti, ki dobro vplivajo na naše telo. Namreč brokoli vsebuje tako beljakovine, ogljikove hidrate, minerale, vitamine, bogat je z vlakninami, vsebnost maščob je minimalna, prav tako ni kaloričen, nam pa zaradi vsebnosti vlaknin daje občutek sitosti. Ne vsebuje holesterola, zato je zelo priporočljiv za tiste, ki imajo težave z srčno žilnimi boleznimi. Priporoča se ga tudi za razstrupljanje telesa . Je odličen vir vitamina D, ki je za naše telo zelo pomemben, prav tako vitamina K in vitamina A(betakaroten). Bogat je tudi z železom in vitaminom C, ki je pomemben pri absorpciji železa v našem telesu. Brokoli je tudi naravni antioksidant, ki nas pomaga ščititi pred raznimi vnetji.
 

Pomembno pa je, da ga tako kot cvetačo, ne razkuhamo, ampak da je še vedno hrustljav in kompakten, ko ga uživamo.

Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.

Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene paprike

Iz Jožičine kuhinje prihaja super recept za vložene pap...

KUHALNICA: Tiramisu poletnih okusov

Prav vsi niso ljubitelji kave, in posledično jim ni vše...

Iz Jožičine kuhinje: Čufti

Slastni in okusni čufti. Ste jih že kdaj pripravljali? ...

Iz Jožičine kuhinje: Česnova juha s timijanom

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za zdravo in okusno ...

KUHALNICA: Šampinjoni, polnjeni s kozjim jogurtom

Šampinjone lahko pripravite na mnogo načinov. Zelo okus...

KUHALNICA: Mafini z jabolki in cimetom

Mafini z jabolki in cimetom so okusen in sočen prigrize...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.