KUHALNICA: Posebna potica

Ta potica je res nekaj posebnega, saj ji njen izgled ne daje videz klasične potice. Kakor oblika, je tudi njen okus poseben, še posebej zaradi nadeva, ki je mešanica orehov, lešnikov in jabolk. Skratka, je preprosta in enkratna!
Posebna potica (foto: OblizniPrste.si)
Posebna potica (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Posebna potica – sestavine
Za testo
400 g mehke moke
21 g svežega kvasa (polovica zavojčka)
1 majhna žlička kristalnega sladkorja
ščepec soli
75 g margarine
70 g kristalnega sladkorja
120 ml mleka
1 velika žlica kisle smetane
1 jajce

Za nadev
50 g mletih orehov
50 g nasekljanih orehov
100 g mletih lešnikov
2 jabolki (160 g)
50 ml sladke smetane
100 g sladkorja
1 jajce
limonina lupinica (po okusu)
2 veliki žlici ruma
Za premaz in posip
1 rumenjak
sladkor v prahu ( po okusu)

Posebna potica – postopek
Najprej v mlačnem mleku razdrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja. Pustimo, da kvas naraste. Margarino zmehčamo, lahko jo tudi rahlo stopimo. Ko kvas naraste, iz vseh sestavin za testo, le -tega zamesimo.

Testo pustimo na toplem, da vzhaja in naraste.

Med tem časom pripravimo nadev. Naribamo jabolka, razžvrkljamo jajce in skupaj zmešamo vse sestavine za nadev.

Vzhajano testo razvaljamo na pribl. debeline 3 mm.

Testo premažemo z nadevom, zvijemo v rolado in ga prestavimo na pekač obložen s papirjem za peko. Rolado prerežemo po dolgem (režemo do dna), vendar na začetku pustimo pribl. 2 cm nerazrezano, da se nam kasneje ne bo razprla.

Polovički potice ovijemo eno okoli druge in premažemo z rumenjakom.

Potico pustimo še cca 20 minut na toplem, da še malo vzhaja. Po 20 minutah jo položimo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo jo cca 40 do 45 minut oz. po občutku.

Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in še vročo posujemo s sladkorjem v prahu.

Postavimo jo na hladno in pustimo, da se ohladi. Prijetno sladkanje!

Recept s fotografijami postopka boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.