KUHALNICA: Presni čokoladni brownie s presno malinino marmelado

Je lahko sladica zdrava in okusna? Lahko! V prispevku najdete odličen recept, ki vas bo zamikal, da ga pripravite že danes.
Presni čokoladni brownie s presno malinino marmelado. (foto: Tina Teršek)
Presni čokoladni brownie s presno malinino marmelado. (foto: Tina Teršek)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Sestavine za brownie:
100g presnih indijskih oreščkov
50g presnega mletega kokosa
30g presnih ovsenih kosmičev
15g presnega kakava v prahu
70g presnih datljev
½ žličke vanilije v prahu
30g presnega kokosovega masla - stopljenega

Sestavine za marmelado:
170g malin(če imate zamrznjene, jih prej odtalite)
15ml presnega agavinega sirupa
5ml svežega limoninega soka ekološke limone
8g presnih chia semen (belih ali črnih)
¼ žličke vanilije v prahu

Brownie:
Vse sestavine zmeljite v sesekljalniku z rezilom »S«. Če se masa ne sprime v kroglo, mu dodajte žličko ali dve vode. Pekač obložite z folijo in vanj s pritiskanjem vstavite maso čim bolj enakomerno. Postavite ga v hladilnik. Ko je masa ohlajena, jo razrežite na poljubne kose.
 
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Priprava marmelade:
Vse sestavine zmeljite v sesekljalniku z rezilom »S«.

Ko ponudite brownie, ga prelijete z žličko ali dvema malinine marmelade.

Če jih želite narezane brownie spraviti za kasneje, jih shranite v dobro zaprti posodi v hladilniku, da se ne navzamejo ostalih vonjav. Tako bodo ostali sveži teden dni.

Marmelado pa shranite v steklenem kozarčku v hladilniku, tako bo ostala sveža teden dni, če ne bo prej izginila.

Ali ste vedeli, da se kokosovo maslo pridobiva z mletjem kokosovega mesa za razliko od pridobivanja kokosovega olja, ki se ga pridobiva z iztiskanjem kokosa? Da je zaradi tega maslo bogato tako z kokosovim oljem kot z vlakninami, ki spodbujajo prebavo? Poleg tega pa je bogato tudi z lavrinsko kislino, ki povečuje odpornost in uničuje škodljive bakterije, viruse in glivice. Izboljšuje metabolizem in s tem pomaga pri izgubi teže in poveča raven energije, pomaga pri uravnoteženju hormonov in zdravi prehrani. Vsebuje veliko aminokislin, kalcija in magnezija. Kokosovo maslo vsebuje nenasičene maščobne kisline, zato pomaga pri zaviranju nastajanja LDL (»slabega«) holesterola v našem telesu in je tako primeren tudi za tiste s srčno žilnimi težavami. Zaradi vsebnosti lavrinske kisline je lahko prebavljivo in zato primerno tako za otroke kot tudi za športnike, ki potrebujejo hiter vir energije brez sladkorja.

Kokosovo maslo se nad 25 stopinjami Celzija strdi. Če ga želimo zmehčati, ga stopimo nad paro. Uživamo ga lahko kar tako samega ali pa z njim prelijemo sveže narezano sadje, ga dodamo v smuti ali z njim dopolnimo kakšno od sladic. Kokosovo maslo se ne uporablja za cvrtje.

Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.

Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.