KUHALNICA: Res potrebujemo mega in hiper markete?

Zares potrebujemo kilometrske police, nabite z raznoraznimi živili? Res potrebujemo toliko vsega, da si lahko skuhamo kosilo? Ali je to le dobra poteza prodajalcev, da nam podtaknejo vse tisto, česar sploh ne potrebujemo?
Res potrebujemo vse, kar nakupimo? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Res potrebujemo vse, kar nakupimo? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Živim v manjšem kraju, kjer imamo tri miniaturne trgovinice, ki niti na daleč ne spominjajo na mega markete.

Tega sem zelo vesela!

Večja ko je trgovina, kjer nakupujemo, večjo praznino prinaša naši denarnici.

Da o času, ki ga zapravimo med kilometrskimi policami niti ne govorim.

V marketu, kjer običajno nakupujem, imajo vse, kar potrebujem: domače kislo mleko, skuto in navadno mleko, domače rezance in domačo moko(belo, črno, ajdovo, pirino).

Na policah je dovolj izbire med ajdovo kašo, polento, ovsenimi kosmiči, proseno kašo, rižem in različnimi semeni, ki jih potrebujem za zajtrk ali pri peki kruha.

Domač kis kupim pri Maticu na Hotavljah, olje, ki mora biti olivno, pa kakor kje. ''Trgovinski'' kis dodajam pomivalnemu stroju pri zadnjem izpiranju, uporabljam ga tudi namesto balzama za lase in namesto mehčalca za perilo.

V shrambi imam zmeraj kakšno rezervo orehov - človek pač nikoli ne ve, kdaj zarjove klic po sladkem. Obvezno tudi vanilijev sladkor, pecilni prašek. Soda bikarbona. Rum.

Na delikatesi, ki ni razkošna, imajo zmeraj na voljo sir, ki ga imamo radi. Zraven je tudi mesnica, kjer se dobi vse.

V hladilniku čaka name maslo, tudi kokosovo, ki ga uporabljam za cvrtje. Kvas. Mladi sir. Malo naprej je polica s kosmiči vseh vrst. Ni vrag, da vsaj kakšni ne bi padli v oči. Sledi polica s kapučinom, donatom. Malo naprej je sadje. Če se le da, ne kupujem sezonskega, ker vem, da je ''dozorel'' v hladilnicah. Običajno si postrežem še s kakšnim zavitkom suhih krhljev, tudi brusnic. Tudi rozine ne smejo manjkati v ''špajzi''.

Krompir dobimo pri kmetu, jajca tudi, gobe naberem sama, slive za marmelado grem iskat na Vrsnik, če bog da normalno letino. Med mi bo prinesla prijateljica! Zelenjava, maline, robidnice, jagode … rastejo na vrtu. Jabolka tudi.

In to je - približno to. Če se le da, je hrana v shrambi ali v predalih zmeraj na istem mestu.

Še to: nakupovalna središča si zmeraj predstavljam kot prijetnega, dobrikajočega se moškega z namazanim jezikom, ki piha na dušo ter mehča kolena, ter nikoli ne misli resno tistega, o čemer govori.


»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.