KUHALNICA: 'Revne' sestavine za bogato kosilo

Ker sem vajena kuhati za več ljudi, tokrat pa sva samo dva, mi hrana ostaja. A ničesar ne zavržem. Vse, ampak res vse, se lahko porabi za kosilo naslednjega dne! Preverite moje recepte in ugotovili boste, kako!
Bučke so lahko odlična osnova za okusno kosilo. (foto: Milena Miklavčič)
Bučke so lahko odlična osnova za okusno kosilo. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V novi rubriki Kuhalnica boste našli obilo receptov za okusna in poceni kosila, malice, sladice. Naša ambasadorka Milena Miklavčič vam bo iz prve roke pokazala, da je lahko kuhanje tudi poceni in morda še slajše!


Danes je šele torek, pa se mi zdi, da mi je postalo za kuhanje več kot vseeno. Pomivalni stroj je od sobote ''zalaufal'' le enkrat. Vse, kar pripravim, je za dva preveč. Že stokrat sem predlagala tistim, ki nimajo dovolj za preživetje, da se dva ali trije povežejo med seboj in združijo moči vsaj pri pripravi kosil. Ogromno bodo prihranili!

Kuham že od tretjega razreda osnovne šole naprej, okoli pol stoletja, kršen matiček! Mama in ata sta šla delat, dve sestri sta bili mlajši - ni mi preostalo drugega, kot da ubogam. Pri nas se je zmeraj zelo šparalo, kajti Alpinske plače so bile za eno figo že nekoč - danes so menda še slabše. Ničesar nismo metali stran, tega se držim še danes, preprosto zato, ker imam v krvi nek osnoven odnos do hrane, ki pomeni, da jo je treba spoštovati.

Recimo, da ostane od kosila nekaj makaronov. Dam jih v hladilnik, naslednji dan pa jih pripravim z jajci, morda s prelivom iz paradižnika in tune, morda zgolj z bučkami, majaronom in česnom. Odlično se priležejo tudi kot narastek s skuto, naribanimi jabolki, cimetom, z dodatkom rozin - ni pa nujno. Vse skupaj polijemo z enim razžvrkljanim jajcem, v katerega dodam malo vanilije in mleka.

Enako uporaben je tudi riž, skuhan na vodi, ki služi za prilogo. Če ga kaj ostane, ga dodamo ali polpetam ali iz njega in zelenjave naredimo solato, ali ga dodam v zmes, s katero napolnim bučke.

Da o kruhu ne govorim! ''Pohane šnite'' zraven sklede endivije zabeljene z ocvirki in toplim krompirjem so zakon. Če zmiksamo kruh z velikoooo česna, zalijemo, zabelimo z maslom - dobimo odlično juho! Lahko pa kruh narežemo na kocke, malo popečemo na teflonu, da zarumeni, damo na krožnik, dodamo kakršnokoli kremno juho - pa je kosilo.

Danes sva z Gospodom imela na krožniku nadevane bučke. Žal sem jih pozabila dati v ''paco'' (sol, česen, zelenjava), a je bilo 'za preživeti'. Napolnila sem jih z mešanico skute, sira, enim jajcem, veliko zelenjave in česna, dodala še pest kosmičev. Na zlatorumeno zapečene sem narezala še paradižnik in naredila dve ''pohani šniti''.

In koliko je bilo treba seči v denarnico? Bore malo. Zmleto goveje meso (30 dkg) je stalo cca 3 evre, a ga je ostalo še dovolj za dodatek h kakšni čorbi.
Držim se pravila, da je meso ''začimba'', z njim ni vredno pretiravati. Razen, seveda, če ne teče voda v grlo ....

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.